Jak si správně vybrat dioptrické brýle?

25. březen 2021, 10:49

Dioptrické brýle jsou pro mnoho z nás potřebné při každém dni pro komfortní vidění. Proto je důležité vybrat typ, který vám bude dobře sedět, a ještě v něm budete dobře vypadat. Podle čeho byste se měli řídit při výběru brýlí, abyste s nimi byli spokojeni i po celodenním nošení?

Podle dioptrií

Někteří lidé stále netuší, že je potřeba dioptrické brýle vybírat i podle výšky brýlové korekce. Právě velikost dioptrií je totiž velmi důležitým parametrem, napoví vám, jaký rám byste měli zvolit. Čím vyšší mínusové dioptrie potřebujete, tím širší by očnice měly být. Jelikož mínusové čočky jsou po okrajích silnější, jejich tloušťka se zvyšuje s každou přidanou mínusovou dioptrií. Proto je vhodný celorám, případně obruba, které je po stranách zakrytá rámem. Další možností je také vybrat raději ztenčené čočky.

U vysokých plusových dioptrií také platí určitá pravidla. Čím vyšší dioptrie jsou, tím menší očnice by měla obruba mít. Jakmile jsou totiž očnice velké, středová část čočky nepůsobí dobře, jelikož je příliš velká. Tím vzniká efekt velkých očí. Díky malým obrubám může vybírat menší průměr brýlového skla, čímž minimalizujete jeho tloušťku.

shutterstock_495855418 Zdroj obrázku: Look Studio / Shutterstock.com

Podle tvaru obličeje

Pro každý obličej se hodí o trochu jiný tvar brýlí. V této době se vám nabízí opravdu mnoho různých možností, takže se nemusíte bát, že byste nenašli to pravé. Pomoci vám mohou tipy na obruby, které by měly sednout vašemu typu obličeje. Pokud hledáte inspiraci, eyerim collection nabízí moderní brýle v zajímavých provedeních.

Kulatý obličej

Pokud máte kulatý obličej, zkuste vybírat hranaté obruby, které nemají úplně tradiční vzhled – rozhodně ne kulatý. Vhodné jsou také výrazné barvy stranic, ideálně v kombinaci s tmavšími obrubami. Díky tomu vznikne zajímavý kontrast s tvarem vašeho obličeje.

Čtvercový obličej

Pro čtvercový obličej to pak platí tak trochu naopak. Je potřeba zmírnit ostré rysy, vybírejte proto spíše oválné rámy s šířkou větší než vaše tvář. Hranaté a úzké styly obrub by naopak zvýraznily hranaté rysy obličeje.

Oválný obličej

Pro oválný obličej budete mít výběr brýlí nejsnadnější. Hodit se k vám totiž budou téměř jakékoliv obruby, ať už toužíte po oválných, hranatých, či úplně netradičním tvaru. Pozor si však dejte na správnou velikost brýlí, důležité jsou jednotlivé proporce.

Úprava čoček

Povrchová úprava čoček je v dnešní době nezbytností. Tyto drobnosti vám mohou brýle skvěle přizpůsobit pro příjemnější nošení. První častou úpravou je tvrzení čoček. To zaručí, že brýlové čočky budou mít větší životnost a nebudou tak náchylné na poškrábání. To pří běžném užívání jistě oceníte.

shutterstock_1058615762Zdroj obrázku: vhpicstock / Shutterstock.com

Oblíbená je také antireflexní vrstva. Ta zamezí běžným nepříjemnostem, které mohou nošení brýlí provázet. Zbaví vás zejména únavy a bolesti očí, případně také hlavy. Tato vrstva má za úkol odstranit odrazy a odlesky z čoček, díky tomu tak zvyšuje propustnost viditelného světla. Ve zhoršených světelných podmínkách vám tato úprava zlepší kvalitu a ostrost vidění. Oceníte ji také při řízení, v takovýchto brýlích vás totiž světla protijedoucích aut nebudou tak oslňovat.

Výběr stylu

Výběr vhodné barvy obrub není zrovna jednoduchý. Můžete totiž volit mezi výraznými barvami, pokud chcete, aby brýle vynikly. Možností jsou však samozřejmě také neutrální barvy, díky čemuž se k vám brýle budou hodit v jakémkoliv ročním období na všemožné příležitosti. Ovšem brýle slouží jako skvělý doplněk, kterým můžete ukázat svou osobnost.

Některé druhy obrub se navíc hodí pro volný čas či na sport, ale do práce byste v nich jít neměli. Proto se vyplatí pořídit si alespoň dvoje brýle, abyste je mohli střídat podle dané příležitosti. Při nákupu jistě oceníte i slevové kupóny.

Dioptrické brýle vůbec nemusí být pouze nutným zlem, které potřebujete pro běžné fungování. Zkuste je naopak proměnit v doplněk vašeho stylu.