Jak se obléct do divadla

3. duben 2022, 23:24

Společenské události si vyžadují speciální oblečení. Tedy, nemusí se jednat o kostým, ale svému outfitu musíme přiložit větší pozornost, abychom nezpůsobili faux pas. Například při návštěvě divadla se zamyslete nad tím, jestli je vámi zvolený outfit hodný dané kulturní instituce. A pokud se domníváte, že byste byli vypovězeni ze sálu, raději se převlékněte. Ale do čeho?

divadlo01

Rozhodující je typ divadla

Jak se obléct do divadla je otázka, která vybíhá v hlavě nejednomu člověku chystajícímu se na dlouho očekávané představení. Je oblek až příliš? A může mít dělat společnost tato módní kabelka? Nebo mám jít raději s psaníčkem v ruce a budou stačit kalhoty ke kotníkům? A jsou ostatně vůbec povoleny takto krátké nohavice? Tolik otázek, ale ani jedna obecná odpověď. 

Rozhodující slovo má při vytváření ideálního outfitu to, o jaký typ divadla se jedná. Dnes rozlišujeme divadlo na:

  • menší a alternativní,
  • městské,
  • operní (sem spadají také slavnostní premiéry).

Když míříte do menšího nebo alternativního divadla

Pokud se chystáte na představení v menším, případně alternativním divadle, tato místa nežádají příliš mnoho elegance. Samozřejmě pokud na eleganci vsadíte, neuděláte v divadle nikdy krok stranou. 

Zatímco ženy nemusí sahat po dlouhých róbách, ale bude stačit kombinace pouzdrové sukně, halenky a saka, pánové nemusí nutně sahat po obleku, nýbrž stačí jen kalhoty, košile s dlouhým rukávem a polobotky, které se v ideálním případě sladí s páskem.

divadlo02 

Když se chystáte do městského divadla

Něco jiného je městské divadlo. Mluvíme o větších divadlech, kde se ve většině případech odehrávají večerní představení. Mnohá divadla mají dokonce na vstupence napsáno, jaký dress code preferují, pokud však instrukce nejsou jasné, vsaďte na následující obecné rady. 

Zatímco ženy vsadí na šaty (v ideálním případě), pánové mají sáhnout po obleku. Šaty žen budou délkově pod kolena v barvách, které nejsou příliš výrazné, spíše utlumené a elegantní, pánové vsadí taktéž na tmavší oblek doplněný bílou (či jinou jednobarevnou) košilí a kravatou, případně motýlkem (v obou případech mohou být tyto doplňky jemného, nenápadného vzoru). 

Co se týče obuvi, obě pohlaví volí elegantní alternativu. Zatímco pánové sahají po klasických šněrovacích polobotkách, dámy volí lodičky (v zimě případně kozačky na podpatku), vždy však s uzavřenou špičkou. 

Aby byl outfit dotvořen k dokonalosti, dámy sahají po výraznějších špercích a líčidlech, pánové zase po vkusných hodinkách a manžetových knoflíčcích. Parfém pro muže používají s jemností, dle etikety. 

Když jdete na operu nebo slavnostní premiéru

Jiná situace ještě nastává, pakliže jdete na operu nebo slavnostní premiéru. V takovém případě pokaždé volíte formální a slavnostní oděv. Neexistují výjimky a nelze si outfit nějakým způsobem odlehčit. To se nesluší a nepatří. 

Čili ženy sahají po večerních šatech. Pokud nechtějí působit nudně, volí jednoduchý splývavý střih šatů v tmavší barvě. Přílišné řasení nebo obrovské modely s velkou sukní s obručí se nechávají doma, člověk se v nich nebude cítit komfortně (a ostatně ani jeho okolí nebude). Doplní se lodičkami, vhodně zvolenými a dobře padnoucími doplňky. Psaní nebo jiná menší kabelka je trefou do černého. 

A co pánové? Ti budou nejlépe vypadat v černém obleku, případně ve smokingu. Slavnostní premiéry nebo opery jsou prakticky jedinou událostí, kdy je smoking do divadla povolen (ne-li rovnou doporučován). 

Takový smoking musí zahrnovat černé sako, kalhoty ve stejné barvě a ze stejného materiálu. Lampasy na kalhotách a límec saka jsou pro smoking typické. Zpravidla se tento outfit kombinuje s černými, lesklými polobotkami v téže barvě (čili převážně v černém odstínu).

Foto: ©Pexels