Jak probíhá cestování v rámci koronovirových opatření

23. prosinec 2020, 19:00
Jak probíhá cestování v rámci koronovirových opatření

Současná situace není cestování příliš nakloněná. Byť jen cestování v rámci Evropské unie je problematické. Omezení a situace se den ode dne mění, a proto je problematické a riskantní vůbec někam vycestovat. A z průzkumů vyplývá, že většina lidí by si to ani netroufla. Situace snad ve všech státech Evropské unie se bohužel nelepší. Otázkou tedy zůstává, kdy budeme zase smět volně cestovat nejen napříč Evropskou unií, ale také do ostatních států světa.

Cestování je značně omezené

I v rámci České republiky platí mnohá omezení, v rámci kterých bychom se měli stýkat jen s těmi lidmi, které bezprostředně potkávat musíme. A tak nám na setkávání s rodinou zbyla jediná možnost: elektronická. Počítače, notebooky, tablety nebo chytré telefony; to jsou možnosti, jak se můžeme vidět se svými přáteli a komunikovat s nimi. Pokud plánujete investici do některého z těchto přístrojů a chcete si koupit nový, ušetřete, co nejvíce to jde. Zajímavou možností jsou například slevové kódy, například zde https://buykers.cz/slevove-kody/smarty.

Nová mutace koronaviru

 Ve Velké Británii, konkrétně na jihu Anglie, se objevila nová mutace koronaviru – nemoc se zde šíří ještě rychleji. A to je důvod, proč k nám od pondělí 21.12. od 12:00 již nesmí přiletět žádné letadlo s cestujícími z Velké Británie. Pro ty, kteří přiletěli do tohoto data, byla zavedena přísnější opatření, například nucená domácí karanténa. Nová mutace koronaviru je tak potenciálně také čárou přes rozpočet očkovacím vakcínám.

Hranice uzavřeny nebyly

Na rozdíl od jarního průběhu pandemie nebyly na podzim uzavřeny hranice. To ale neznamenalo, že by se situace s cestováním ulehčila. Problém totiž nastal v tom, že Česká republika se dostala na černou listinu rizikových států u mnohých zemí v rámci Evropské unie. Situace u nás bohužel nebyla zvládnutá a ostatní státy si toho byly dobře vědomi. Pokud chtěl český občan vycestovat za hranice, podmínkou byl negativní test na koronavirus či karanténa po příjezdu. Situace je navíc nejistá, a tak nevíte, co vláda nařídí v době, kdy budete za hranicemi.

Cestovat do zahraničí jen v nezbytných případech

To je to, co nám radí ministerstvo zahraničí. Takže žádné dovolené se letos v rámci zahraničí konat zřejmě nebudou. To, kam bychom mohli vycestovat, nám ukazuje rozcestník ministerstva zahraničí. Na interaktivní mapě si ke dni 22.12.2020 můžete všimnou, že již žádný ze států Evropské unie není „zelený“ – tedy státy s nízkým rizikem, kde cestující ze zeleně označených zemí mohou do České republiky přijet bez nutnosti vyplnění příjezdového formuláře, absolvování PCR testu či karantény.

Oranžově označené státy

Na mapě ministerstva už je ale možné najít oranžově označené státy. Takto je znázorněno střední riziko. Zatímco čeští občané se mohou do České republiky vrátit i bez vyplnění příjezdového formuláře, pro příjezd cizinců to neplatí. Ti jsou povinni navíc absolvovat taktéž PCR test. K takto označeným státům patří ke dni 22.12.2020 Španělsko, Francie, Norsko, Finsko, Irsko, Island či Řecko.

Červeně označené státy

Nejvíce států Evropské unie je bohužel označeno červenou barvou. Cestující z těchto států (bez ohledu na to, zda se jedná o české občany nebo cizince), kteří v zahraničí pobývali více než 12 hodin, musí vyplnit příjezdový formulář a absolvovat PCR test nebo karanténu. Čeští občané musí navíc před vstupem na území ČR oznámit krajské hygienické stanici prostřednictvím Příjezdového formuláře tuto skutečnost a na vlastní náklady musí podstoupit test. Výsledek testu je pak nutné oznámit na příslušné hygienické stanici.

 

Zdroj obrázku: Davide Bonaldo / Shutterstock.com