Jak na kompletní rekonstrukci bytu? Přečtěte si průvodce krok za krokem

25. červen 2021, 22:14
Jak na kompletní rekonstrukci bytu? Přečtěte si průvodce krok za krokem

Přemýšlíte nad rekonstrukcí bytu, ale máte z ní obavy? Všechno to plánování, jednání s řemeslníky i objednávání materiálu možná vypadá děsivě, stačí si ale vše pečlivě naplánovat. Přečtěte si tipy, díky kterým vám půjde zvelebování domácnosti snadno a bez zbytečného stresu.

Kompletní rekonstrukce bytu je časově i finančně náročná. Pokud se na ni ale důkladně připravíte, výrazně snížíte riziko nenadálých výdajů a hledání online půjčky na poslední chvíli. Precizní plánování je proto prvním a nejdůležitějším krokem na cestě k renovaci domova. Postupujte krok za krokem a nechte si mezi náročnějšími úkony, jako je instalace kuchyňské linky nebo položení podlahy, alespoň dva dny rezervu pro případ, že by se některá práce protáhla.

Úřadům se nevyhnete

S dostatečným předstihem si sjednejte posouzení bytu od statika, jenž ho prohlédne a řekne vám, kterou příčku můžete zbourat a kterou naopak musíte ponechat. Plánování rekonstrukce se neobejde ani bez komunikace s úřady. U menších zásahů typu bourání příček či přestavby bytového jádra stačí vše pouze ohlásit. Jakmile se ale chcete pustit do změny dispozice bytu, jako je třeba bourání zdí, potřebujete už stavební povolení.

Nepřeceňujte své schopnosti

Během rekonstrukce zvládnete valnou část prací sami. Výměnu oken, položení podlahy nebo instalaci sanitárního zařízení ale svěřte do rukou profesionálů. Sehnat spolehlivé řemeslníky je základ všeho, není to ale jednoduché. Poptejte se známých, pročtěte si recenze na internetu a pak se pusťte do jednání. Snažte se naplánovat jednotlivé práce tak, aby na sebe perfektně navazovaly. Domlouvání konkrétních termínů s každým řemeslníkem možná bude vyčerpávající, ušetříte si tak ale spoustu starostí. V neposlední řadě nezapomeňte na uzavření smlouvy o dílo, v té si pohlídejte zejména popis prací, termíny i vyčíslení penále za jejich nesplnění.

Postup rekonstrukce od A do Z

Jakmile máte vše naplánované a smlouvy podepsané, můžete se pustit do přípravy bytu na rekonstrukci. Ze všeho nejdříve vystěhujte nábytek. Ideální je pronajmout si sklad v blízkém okolí. Pak přichází na řadu odstranění staré dlažby, obkladů, podlah a zkrátka všeho, co už v novém domově nechcete. Pokud plánujete měnit okna, v této fázi je pro to nejvhodnější doba. Stejně tak je nejlepší čas na výměnu topení, rozvod nové elektroinstalace a vodoinstalace. Jakmile máte byt prázdný a případně s novými rozvody, můžete se pustit do samotné rekonstrukce.

Foto: Unsplash.com