Jak a čím si ozvláštnit kuchyň, abyste se v ní cítili opravdu dobře

2. květen 2021, 0:03
Jak a čím si ozvláštnit kuchyň, abyste se v ní cítili opravdu dobře

Máme tendenci ji brát spíše jako něco, co být doma zkrátka musí. Ovšem ve skutečnosti v této místnosti trávíme mnohem více času, než jsme ochotní si připustit. A v dnešní době to už rozhodně neplatí jen pro ženy. Tak proč si pobyt tady trochu nezpříjemnit?

Dnes už existují celé kolekce doplňků, zaměřené jen a jen na kuchyni. Stačí si vybrat takové, jež dodají této místnosti opravdu osobitý styl a šmrnc. A co je právě teď v módě? Určitě vintage a rustikální kuchyně. Pojďme si ukázat, na jakých základech staví.

https://myloview.cz/plakaty/podle-interieru/kuchyn/

Na počátku byla... Snaha o změnu

Jen málokdo se rozhodne svůj domov přestavět z ničeho nic. Většinou se nejprve začínáme obklopovat přívětivými drobnostmi a teprve později se je snažíme zasadit do jakéhosi celistvějšího rámce.

A není divu – vždyť i obyčejný plakát kuchyň zcela nečekaným způsobem rozzáří. A co teprve, když k němu pořídíme ty správné doprovodné prvky? A proč se na vrcholu oblíbenosti drží právě vintage? To si zcela jistě zaslouží podrobnější vysvětlení.

Když jsou v sázce rodinné hodnoty

Snad každá domácnost je má – rodinné poklady, jež se dědí doslova z generace na generaci. Hovoří přitom o historii rodu, ale také o přívětivých vzpomínkách a čisté lásce. Právě proto věci, jež užívali naši prarodiče, tak často zachraňujeme a s úctou renovujeme. A právě o tom styl vintage je.

Nesnaží se být dokonalý – připouští chyby, ale zároveň je lehce maskuje. Působení času je vyžadováno – nikoliv potlačováno. Ukazuje, že si dokážeme vážit i starého a opotřebovaného, což je jednoznačně skvělá přidaná hodnota pro jakoukoliv dobu.

Ovšem moderní vintage styl se nespoléhá jen na poklady z půdy. Umí citlivě snoubit staré s novým a k obrazu pro pratetičce z venkovské chalupy tak klidně jako skvělého společníka dosadí plakát do kuchyně s krajinou vyvedenou ve venkovském nebo romantickém stylu. Bez rozpaků také vezme moderní čajový servis (získaný třeba jako svatební dar) a umístí ho na patinou poznamenanou a životem ošlehanou komodu, vyvedenou k dokonalosti třeba ještě krakelovacím lakem a dalšími vychytávkami.

seocentrum_02

Rustikálnost jako cesta k původnímu smyslu života

Ne vždy však máme výše zmíněné rodinné poklady k dispozici. A pokud už ano, nejspíš je nechceme vystavovat v prostředí tak náročném na znečištění, jakým je právě kuchyně. V takovém případě nám více než vintage sedne rustikální styl.

Ten staví na přírodních materiálech a preferuje je ve všech ohledech. I dřevotřísku tak alespoň opticky ladí do podoby poctivého masivu, linoleum či plovoucí podlahu mění za kamenné dlaždice a přírodní kámen (nebo alespoň za jejich zdařilé imitace) a moderní plakáty do kuchyně rámuje do čistě přírodních materiálů – od oblázků až po rámy ze samorostů. A sází také na barvy.

Moc dobře ví, že právě ony dokáží navodit ten správný dojem. Řeč je samozřejmě o těch základních, jež dovolí těm ostatním skvěle vyniknout. A čemu dát přednost? Zcela jednoznačně světlým či zemitým tónům. Nic dalšího není třeba. Doopravdy.

Takže váš nový plakát kuchyň v jednom nestřeženém okamžiku klidně oblékne do jednoduchých přírodních barev. Ale zároveň jim dodá žádanou strukturu a pestrost. A aby se v místnosti necítil osamoceně, může ho ještě v rohu doplnit kupříkladu pečlivě vybraný kousek keramiky nebo soška ve stejném stylu. Ano, i tohle je totiž rustikální styl – i když na první pohled o něco méně křiklavý.

seocentrum_03

Dbejte na to, aby celé pojetí dávalo smysl

A jaká jsou tedy konkrétní doporučení pro tento typ bytové architektury? Jakmile se jednou pro vhodné barvy rozhodnete, držte se jich. Aby bylo dosaženo jednomyslné barevné koncepce, musíte je totiž v prostoru zopakovat. A to nejlépe 3x nebo 4x. Ani více, ani méně – nic z toho nepůsobí dobře.

Můžete je vtělit kamkoliv – od polštářů přes zdobení jídelních servisů až po koberce či závěsy. Pokud toto pravidlo dodržíte, budou všechny předměty v místnosti působit přirozeně a zároveň skvěle zapadnou. A o to jde u vintage či rustikálního stylu především. A právě to vám také umožní cítit se u sebe doma opravdu dobře.