Ivan Trojan propůjčí svůj hlas Frankovi

20. listopad 2014, 10:29
Ivan Trojan propůjčí svůj hlas Frankovi

Zkuste si sednout do kina, zavřít oči a nechat se unášet svou fantazií. A teď si zkuste představit, že i když oči otevřete, obraz neuvidíte. Můžete poslouchat pouze dialogy a vše ostatní si domýšlet. Tento model v podstatě znamená, že si vytváříte celý film sami. Film Frank, který distribuuje Asociace českých filmových klubů (AČFK), ale bude jiný, přístupný pro nevidomé.

Nadační fond PRiorita se ve spolupráci s AČFK rozhodl film Frank obohatit audio popisem, tedy přidat k filmu další zvukovou stopu s komentářem toho, co se děje na obraze. Primárně slouží ke zpřístupnění filmů nevidomým. Jsou však také určeny všem, pro které není představivost cizí.

Hlavní postavě filmu Jonovi (Domhnall Gleeson) propůjčí hlas Matouš Ruml. Franka (Michael Fassbender) skrývajícího se za obří umělou hlavou dabuje Ivan Trojan. Ostatní role uslyšíme v podání Nely Boudové, Otakara Brouska, Martina Písaříka, Terezy Bebarové a mnoho dalších.

Film Frank popisuje příběh Jona, obyčejného, netalentovaného mládenec, který si o sobě myslí přesný opak. Shodou náhod se stane součástí alternativní kapely The Soronprfbs, kde jako klávesista a producent dostává příležitost plnit si sen
a realizovat své schopnosti, o nichž je přesvědčen. Fascinován Frankem, talentovaným umělcem, jenž se skrývá za obří umělou hlavou, investuje veškeré své úspory do nahrávání alba.

Film vypráví o střetu umělecké nezávislosti s komerčním tlakem, o lidské křehkosti, autenticitě, šílenství a talentu. Zároveň je zábavný i dojemný, nesoudí a nehledá jednoduché vysvětlení Frankova stavu a potřeby nosit falešnou hlavu. Originální komedií Frank navazuje uznávaný irský režisér Lenny Abrahamson na své oceněné snímky Adam a Paul, Garáž a Co udělal Richard. Film uvádí do českých kin již 6. listopadu Asociace českých filmových klubů (AČFK). Jeho speciální dabovaná verze s audiopopisem zahájí svou pouť po českých kinech
8. prosince v Městské knihovně v Praze a 10. prosince v Kině Art v Brně.

Nadační fond PPiorita nejdříve produkoval „Filmy v rádiu“, které byly realizovány ve vysílání Rádia Applaus. Postupem času se nadšení přetavilo do odhodlání vytvořit portfolio filmů pro nevidomé. „Bereme dabing jako uměleckou činnost a chceme kvalitní dabing nabídnout také nevidomým. Bojujeme proti mechanickému překladu a neadekvátnímu obsazení hlasových rolí,“ doplnila Vendula Velísková za PR a marketing PRiorita.

K nově dabované verzi Franka spustila PRiorita také kampaň na webu HitHit (https://www.hithit.com/cs/project/915/film-v-radiu-frank). Do budoucna by nadační fond rád svou nabídku rozšířil. „Rádi bychom, aby se filmová databáze rozrůstala co nejrychleji, proto pokud se nám podaří vybrat peníze nad určený limit, použijeme tuto částku na realizaci dalšího dabingu pro nevidomé: Já, moje romská rodina a Woody Allan,“ předeslala Vendula Velísková.

 Více informací k filmu: http://www.acfk.cz/frank.htm