Hvězdně obsazené divadelní workshopy na Pražském Quadriennale 2015

24. únor 2015, 15:09
Hvězdně obsazené divadelní workshopy na Pražském Quadriennale 2015

Největší divadelní událost roku, Pražské Quadriennale 2015, spouští registraci na workshopy a láká na mezinárodně uznávané odborníky, kteří je povedou.

Workshopy pro více než 1500 účastníků z celého světa se budou konat v rámci vzdělávací části SpaceLab od 18. do 28. června 2015 v Praze. Studenti i divadelní profesionálové si mohou do 31. března vybírat z nabídky s velmi širokým záběrem a zažít na vlastní kůži to nejlepší ze světové přehlídky scénografie PQ 2015! Workshopy se budou konat v prostorách Divadelní fakulty Akademie múzickým umění v Praze (DAMU). Počet míst v jednotlivých workshopech je velmi omezený, organizátoři doporučují zájemcům včasnou registraci.

Interdisciplinární workshopy Pražského Quadriennale 2015 si dávají za cíl zprostředkovat studentům i divadelním profesionálům zkušenosti, které nemohou zažít během běžné výuky či práce v tuzemském prostředí. Jsou věnovány především scénografii, kostýmnímu designu, digitálním médiím nebo práci s novými technologiemi. Připravili jsme pro Vás výběr těch nejzajímavějších tvůrčích dílen, které si rozhodně nenechte ujít!

Pod vedením dánské režisérky Kirsten Dehlholm, umělecké ředitelky a zakladatelky souboru Hotel Pro Forma, proběhne workshop Seeing the World from a Bird's Eye View. Dehlholm používá technologie a nová média inovativním a vysoce tvořivým způsobem, a proto zaujímá přední místo nezávislé hudebně divadelní tvorby už více než dvě desetiletí. Na mnoha evropských scénách vytváří interdisciplinární práce, v nichž rozrušuje hranice mezi divadlem, operou, výtvarným uměním a koncertními vystoupeními. Ve svém workshopu se zaměří na propojení gravitace a perspektivy s cílem vytvořit s účastníky jedinečné prostorové kompozice.

Dílnu nazvanou Writing with set design povede francouzský režisér, scénograf a vizuální umělec Phillipe Quesne, zakladatel Vivarium Studia, který uvedl své minimalistické představení Sergův Efekt na loňském Mezinárodním festivalu divadlo v Plzni. Účastníci workshopu budou mít jedinečnou příležitost nahlédnout do tajů Quesnovy specifické práce s prostorem, časem a pohybem.

Švýcarský scénograf a režisér Dominic Huber, který spolupracoval například s průkopníky „dokumentárního divadla" Rimini Protokoll, se svém workshopu Augmented Realities zaměří na koncept augmentované reality a představí možnosti, jak tento relativně nový koncept používat v rámci performativního umění.

Dalším významným zahraničním lektorem je německá scénografka a výtvarnice Doris Dziersk. Její workshop Between Effect and Condition: Working with Materials on Stage nechá účastníky nahlédnout v detailu do jedné z jejích nejuznávanějších scénografických prací, taneční produkce z dílny americké choreografky Meg Stuart Blessed. Dziersk představí svůj koncept práce s prostorem a scénou ve spojení s netradičními materiály.

Interdisciplinární umělkyně Kate McIntosh ve své tvorbě propojuje tanec, prostor a nové technologie. McIntosh se ve svém dvoudenním workshopu MISUSE / DISPLACE zaměří na interakci objektů, materiálu a prostoru s cílem vytvořit metaforický základ pro performativní akci.

Dalšími významnými zahraničními hosty, kteří povedou workshopy během 13. ročníku Pražského Quadriennale jsou například britský scénograf a režisér David Shearing, Gert-Jan Stam z holandského uskupení TAAT (Theatre as Architecture Architecture as Theatre), architektonické studio LIKEarchitects, scénografka a světelná designérka Aedín Cosgrove z irského Pan Pan Theatre, designérský kolektiv Numen for Use či belgický vizuální umělec Benjamin Verdonck. Mezi lektory nechybí ani čeští umělci jako režisér Ivo Kristian Kubák, zakladatel souboru Buchty a Loutky Marek Bečka, zpěvačka Ridina Ahmed či scénografka a výtvarnice Kristýna Taubelová.

Kompletní seznam workshopů a veškeré informace týkající se registrace najdete na www.pq.cz/workshopy