Hledání Vivian Maier bude bojovat o Oscara

5. prosinec 2014, 13:02
Hledání Vivian Maier bude bojovat o Oscara

Dokumentární film o největší neznámé fotografce 20. století Hledání Vivian Maier se probojoval do užšího výběru 15 filmů, které se v kategorii celovečerních dokumentů budou ucházet o filmové ocenění Oscar. Americká Akademie filmového umění a věd to oznámila v úterý 2. prosince 2014 – v den české slavnostní premiéry filmu.

Hledání Vivian Maier není ovšem ve stáji distribuční společnosti Aerofilms jediným horkým adeptem na zlatou sošku. Ačkoli oficiální shortlisty u dalších kategorií ještě nebyly zveřejněny, spekulacím filmových serverů často dominují také filmy Ida režiséra Pawla Pawlikowského nebo aktuální filmový hit Divoké historky (Wild Tales) v kategorii neanglicky mluvených filmů. V kategorii celovečerního animovaného filmu je pak žhavým kandidátem irský film Song of the Sea režiséra Tomma Moorea, v České republice známého jako spolurežiséra ceněného animovaného filmu Brendan a tajemství Kellsu (The Secret of Kells). Premiéra filmu Song of the Sea proběhne pod taktovkou Aerofilms na jaře 2015.

Film Hledání Vivian Maier vstoupil do kin dnes – 4. prosince 2014. Kromě kin je film ode dneška k dispozici také legálně online na VOD platformách Aerovod, Alza media a Voyo. Distribuce filmu však začala netradičně už 14 dní před kinopremiérou. Od čtvrtka 20. listopadu byl film k dispozici online exkluzivně pouze na videoportálu Voyo. Poprvé v ČR tak byl použit distribuční model, který už mnoho let funguje na západ od našich hranic, zejména v USA.

Vyhraj s Vivian – divácká soutěž o digitální zrcadlovku Canon

Od dnešního premiérového dne až do konce prosince 2014 si mohou diváci s filmem Hledání Vivian Maier zasoutěžit o digitální zrcadlovku Canon EOS 700d s objektivem 18-55 IS STM. Soutěž pro ně ve spolupráci s Aerofilms připravily obchod Alza.cz a firma Canon. Stačí po zhlédnutí filmu v kině nebo na internetu zodpovědět na stránce www.aerofilms.cz/vyhrajsvivian pět jednoduchých otázek týkajících se filmu. Kvalitní fotoaparát vyhraje soutěžící s největším počtem správných odpovědí, bude-li takových soutěžících více, rozhodne los. Výherce bude Aerofilms informovat v lednu 2015.

HLEDÁNÍ VIVIAN MAIER

Příběh záhadné ženy nás zavádí do ulic New Yorku a Chicaga, kde Vivian Maier od roku 1950 až do své smrti v roce 2009 nafotila více než 100 000 dechberoucích fotografií. Žádnou z nich ale nikomu neukázala. Snímky byly objeveny shodou náhod až poté, co strávily několik desetiletí v zaprášených krabicích. Díky umělecké hodnotě nečekaně objeveného díla začala být Vivian Maier brzy považována za jednu z nejvýraznějších osobností fotografie 20. století. Přesnost, se kterou zachycovala spontaneitu pouličních výjevů, ji vynesla srovnání s Henri Cartier-Bressonem a dalšími. Její samotářský život ale zůstal obestřen tajemstvím. Kdo byla tato nenápadná chůva? Proč před ostatními tajila svou největší vášeň? Mozaika jejího fascinujícího života se postupně skládá z dříve nepublikovaných fotografií, filmů a rozhovorů s desítkami lidí, kteří si mysleli, že ji dobře znali.

Dokumentární film, USA 2013, 83 min.
Námět, režie: John Maloof, Charlie Siskel
Střih: Aaron Wickenden
Kamera: John Maloof
Hudba: J. Ralph
Vystupují: John Maloof, Mary Ellen Mark, Tim Roth, Phil Donahue

Světová premiéra: 9. září 2013 (Mezinárodní filmový festival v Torontu)
Premiéra v kinech a na VOD (Aerovod.cz, Alza media): 4. prosince 2014
Distribuce ČR: Aerofilms