Hlavní budova Uměleckoprůmyslového musea v Praze se uzavírá veřejnosti) Poslední možnost zhlédnout expozici Příběhy materiálů v jedinečné moderní instalaci

26. listopad 2014, 13:49
Hlavní budova Uměleckoprůmyslového musea v Praze se uzavírá veřejnosti) Poslední možnost zhlédnout expozici Příběhy materiálů v jedinečné moderní instalaci

Poslední možnost zhlédnout expozici Příběhy materiálů v jedinečné moderní instalaci. Historickou budovu Uměleckoprůmyslového musea v Praze, postavenou v letech 1897-1901 podle návrhu architekta Josefa Schulze, čeká generální rekonstrukce, která již započala v červnu tohoto roku opravou střechy a půdních prostorů, ještě za návštěvnického provozu.

Stálá expozice Příběhy materiálů seznamující s vývojem uměleckého řemesla a užitého umění od antiky po současnost bude otevřena pouze do 4. ledna 2015. Poslední výstava Vně a uvnitř, mapující módní trendy v rámci vývoje umělých vláken v 2.pol.20. stolení, je přístupná do 11. ledna 2015. Tímto datem se tedy ukončuje veškerá prezentační činnost v historické budově UPM.

Generální rekonstrukce budovy, jejíž termín ukončení je konec roku 2016, přinese trojnásobné zvětšení výstavního prostoru a dvojnásobné zvětšení prostoru pro stálou expozici, neboť budou renovovány všechny historické prostory, doposud využívané jako depozitáře. Zlepšení služeb návštěvníkům bude umožněno dalším vstupem z ulice Široká a zpřístupněním doposud uzavřené muzejní zahrady. V nové boční hale bude rozšířen muzejní obchod, šatna a kaféterie.

V půdním prostoru vzniknou moderní pracoviště pro část zaměstnanců, další část bude využívat nové prostory v Centrálním depozitáři UPM budovaném současně v Praze 13- Stodůlkách na ulici Červeňanského. V podstatě jde tedy spíše o rehabilitaci historické budovy a jejích dobových prvků, rekonstrukcí prochází především půdní prostor a technické vybavení budovy. Všechny sbírky budou adekvátně svým potřebám uloženy v novém depozitáři, který bude mít parametry energeticky úsporné budovy a bude připraven k postupnému nastěhování koncem roku 2015. První expozice v historické budově pak bude zpřístupněna v roce 2017. I po dobu nutného uzavření historické budovy jsou rozsáhlé sbírkové soubory prezentoványna dalších místech.

UPM otevřelo v loni v Obecním domě expozici Secese/ Vitální umění 1900, která je přístupná po celý rok 2015. Výjimečnou expozici nábytkového designu 20. století prezentuje muzeum v zámku Kamenice nad Lipou.

Nejrozsáhlejší kolekci skla evropské i české provenience v počtu kolem 1100 položek zapůjčilo UPM pro expozici zámku Světlá nad Sázavou. Zároveň díky úzké spolupráci s Národním památkovým ústavem mohou návštěvníci zámku Vranov nad Dyjí zhlédnout od června 2014 expozici Evropská kamenina ze sbírek UPM. UPM připravilo také putovní výstavy ze svých sbírek pro Čínu, Japonsko, Jižní Koreu a USA v letech 2014-2017.