Galerie Art Salon S se přejmenovala na Galerii Tančící dům. Plánuje výstavu Vladimíra Jiránka či Jana Kaplického

4. leden 2016, 8:31
Galerie Art Salon S se přejmenovala na Galerii Tančící dům. Plánuje výstavu Vladimíra Jiránka či Jana Kaplického

Od ledna nového roku změní galerie Art Salon S v Tančícím domě svou koncepci i jméno. Současné vedení se chce zaměřit na výstavy významných českých i zahraničních umělců a tematické expozice. Nově vzniklá Galerie Tančící dům tak v nadcházejícím roce plánuje vystavit díla ilustrátora Vladimíra Jiránka a přinést tak veřejnosti možnost, zhlédnout originály z populárních příběhů Pat a Mat či Králíci z klobouku, kreslené vtipy publikované nejen v časopisu Dikobraz a animace pro první počítačové hry. Ilustraci pak v Tančícím domě nahradí tematická výstava Retro, která se zaměří na období 70. a 80. let 20. století a bude jakousi sondou do života v tehdejším Československu. Vystaví vzorové byty, módu či české značky. Konec roku bude v Tančícím domě ve znamení architektury a designu. Galerie připravuje ve spolupráci s Eliškou Kaplický výstavu architektonické i designové tvorby Jana Kaplického.

„Po úspěchu výstavy erotických kreseb Káji Saudka a retrospektivní výstavy Bořka Šípka v Tančícím domě, které navštívily během několika měsíců desítky tisíc lidí, se vedení galerie rozhodlo změnit koncepci i název. Chceme, aby se Tančící dům stal kulturním místem pro každého. Naším záměrem je nalákat do domu nejen Pražany, ale také návštěvníky z celé republiky, včetně rodin a školních tříd a samozřejmě turisty,“ vysvětluje Robert Vujtek, ředitel Galerie Tančící dům.

Vladimír Jiránek a jeho kreslený svět

Od února do května připravuje Galerie Tančící dům společně s rodinou Jiránkových a soukromými sběrateli komplexní výstavu českého ilustrátora Vladimíra Jiránka. Po jeho smrti je to první ucelená prezentace 270 originálů z celoživotního díla. Samotná výstava bude rozdělena do tří tematických částí. V první budou vystaveny originály z populárních příběhů Pat a Mat, Králíci z klobouku a mnohé další kreslené příběhy pro děti. Druhá část vystaví přibližně 100 nejlepších kreslených vtipů z celkového počtu 3 000, které Vladimír Jiránek během svého působení napsal pro časopis Dikobraz, Mladý svět, Lidové noviny či Reflex. Třetí část se pak zaměří na Jiránkovu tvorbu animací pro grafiku prvních počítačových her v bývalém Československu. Budou zde vystaveny obrazy a kresby k počítačové hře Expedice na divnou planetu. V prostorách expozice bude zároveň vytvořená replika autorova ateliéru. K příležitosti této výstavy se připravuje publikace s vtipy, která bude přeložena do 7 světových jazyků (Aj, Fj, Nj, Šj, Ij, Rj a Japonština).

Výstava retro produktů přiblíží život v socialistickém Československu

Během léta vystaví Galerie Tančící dům dobové designové výrobky a trendy, které byly z pohledu obyvatel i socialistického Československa na vysoké kvalitativní úrovni. Hlavní částí výstavy budou představovat repliky bytů ze 70. a 80. let, které budou vybaveny dobovými designovými kuchyněmi, včetně spotřebičů a předmětů každodenní potřeby. Další části výstavy představí oblečení a obuv v 70. a 80. letech a přední dobové značky socialistických výrobků a jejich reedice do výrobků nových.

„Současně finalizujeme podobu třetí velké výstavy nadcházejícího roku, kterou je expozice mapující dílo architekta Jana Kaplického. Výstava bude zaměřena nejen na architekturu, ale uvede také autorovu tvorbu z oblasti designu. Výstava vzniká ve spolupráci s manželkou architekta Eliškou Kaplický,“ dodává Robert Vujtek.

10.11.2023 – 19.5.2024, 23:59
Přijďte se pokochat krásou kostýmů a materiálů či střihů od nejlepších Českých návrhářů! Připravili jsme pro vás originální... více