Finalisté mezinárodní soutěže Blues Aperitiv jsou známi

9. březen 2020, 12:14
Finalisté mezinárodní soutěže Blues Aperitiv jsou známi

Další ročník mezinárodního festivalu Blues Alive v Šumperku je sice vzdálen ještě devět měsíců, ale již nyní probíhá výběr mladých a nadějných bluesových kapel, které se představí naživo v listopadu v hlavní části této prestižní přehlídky. V druhé polovině února v rámci již 21. ročníku soutěže Blues Aperitiv totiž vybrala odborná porota sedm skupin, které zahrají na finálovém koncertu v sobotu 28. března ve velkém sále Domu kultury Šumperk.

Z nich vzejdou dva vítězové, kterým pořadatelé festivalu garantují místa v hlavním programu Blues Alive, který se letos koná v termínu od 12. do 14. listopadu 2020. Postupujícími jsou: Blue Willmingtons (Polsko), The PeaNuts (ČR), Diapositive (Polsko), Mo/Fo Cat Clarion (ČR), Patt Berry Trio (ČR), Blackberry Brothers (Polsko) a Foxy Mama (ČR). Náhradníky pak Tommy G Band (ČR) a Fingerstyle Bob & The Blues Society (Polsko).

Letošní ročník Blues Aperitivu byl velmi bohatý hned v několika ohledech,” vypočítává předseda poroty a dramaturg Blues Alive Ondřej Bezr. Rekordní byl počet přihlášených kapel, jichž do prvního kola klání vstoupilo o čtyři víc než vloni, tedy celkem třicet čtyři. Také země původu, kdy již k tradičním českým, slovenským a polským hudebníkům letos přibyli i soutěžící z Běloruska a Španělska. “Dále generačním záběrem, ve kterém se objevilo hned několik kapel, dokazujících, že bluesový fenomén oslovuje i hudebníky na začátku jejich muzikantské i životní dráhy. A také širokým stylovým rozptylem, od akustických forem blues a od něj odvozené muziky, přes plně elektrifikovaný bluesrock až po nejrůznější experimenty s netypickými nástroji nebo písňovými formami,” doplňuje Ondřej Bezr. “Věřím, že živá vystoupení finalistů  potvrdí, že i letos byla úroveň Blues Aperitivu vysoká a mezi soutěžícími se jistě objeví nejeden zajímavý talent s příslibem do budoucna,” uzavírá Bezr.

Více informací najdou zájemci na www.bluesalive.cz a festivalovém profilu na Facebooku.