Film TŘI VZPOMÍNKY získal hlavní cenu na MFF OKO

2. říjen 2015, 13:29
Film TŘI VZPOMÍNKY získal hlavní cenu na MFF OKO

Na sedmém ročníku ročníku Mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko (OKO), který se konal v Ostravě od 25. září do 1. října, byl oceněn film Tři vzpomínky režiséra Arnauda Desplechina. Festival ocenil hlavní cenou kameramanku filmu Irinu Lubtchansky, která se stala vítězkou hlavní soutěžní sekce Oficiální výběr.  Film vstoupí do českých kin 3. prosince.

Poetický milostný příběh

Tři vzpomínky známého francouzského režiséra Arnauda Desplechina byl poprvé prezentován na festivalu v Cannes, kde si
z nezávislé soutěžní sekce Quinzaine des realisateurs odnesl  cenu SCAD udělovanou francouzským tvůrcům.  Desplechin patří
k originálním současným režisérům; jeho snímek

Jimmy P. uvedl Artcam do české distribuce v loňském roce. „Naším cílem je snažit se dlouhodobě sledovat kariéru umělců, kteří svou tvorbou dokazují, že si zaslouží pozornost,“ říká za Film Distribution Artcam akviziční manažerka Anna Kopecká. 

            Na MFF Ostrava Kamera Oko byly v promítnuty i další snímky, které  Film Distribution Artcam uvedla nebo uvede do české kinodistribuce. V předpremiérách to byly dva snímky: v hlavní soutěžní sekci snímek Láska z Khon Kaen (Thajsko, režie Apichatpong Weerasethakul), který má českou premiéru 17. prosince,
v sekci Encoré snímek Aferim! (Rumunsko, Bulharsko, ČR, režie Radu Jude, česká premiéra 8. 10. 2015) 

            V dalších sekcích byly uvedeny snímky Marguerite (Francie/ ČR, Belgie, režie: Xavier Giannoli, česká premiéra 24. 9. 2015), Schmitke (ČR, Německo, režie: Štěpán Altrichter, česká premiéra 13. 8. 2015), Táhni do pekel (Francie, režie: Jean-Charles Hue, česká premiéra 2. 4. 2015), Mami! (Francie, režie: Xavier Dolan, premiéra 30. 10. 2014) a  Vejdi do prázdna (Francie, Itálie, Německo, režie Gaspar Noé, premi. 6. 5. 2010).

O filmu Tři vzpomínky

Film Tři vzpomínky přináší romantický milostný příběh z období dospívání. Režisér Arnaud Desplechin, mistr komorních psychologických dramat s jemným ironickým podtextem má za sebou snímky jako Učená pře aneb můj pohlavní život, Králové a královna, Vánoční příběh nebo Jimmy P., který Artcam také uvedl do českých kin. Do svého nejnovějšího filmu obsadil Desplechin oblíbeného francouzského herce Mathieua Amalrica, který ztvárňuje hlavní postavu Paula, který v retrospektivách vzpomíná na zjitřené dny svého mládí.

Arnaud Desplechin (nar. 1960) vystudoval pařížskou filmovou školu IDHEC. Jeho prvním celovečerním filmem byla Učená pře aneb Můj pohlavní život (1996) z prostředí mladých intelektuálů, kterým vzbudil velký zájem kritiky. Následoval snímek Esther Kahn (2000) o židovské herečce žijící v Londýně koncem 19. století, oceněný  snímek oceněn jako francouzský film roku 2000 a byl nominován na Zlatou palmu v Cannes. Dalším ceněným snímkem byl Králové a královna (Rois et reine, 2004), za který získal Desplechinův oblíbený představitel Mathieu Amalric cenu César. Amalric a celá plejáda vynikajících francouzských herců - Catherine Deneuve, Jean-Paul Roussillon, Anne Consigny, Hippolyte Girardot, Emmanuelle Devos, Chiara Mastroianni – se sešla ve filmu Vánoční příběh (2008), rovněž nominovaném na Zlatou palmu v Cannes. V roce 2014 natočil psychologický snímek Jimmy P.  S Mathieuem Amalricem a Beniciem del Toroem v hlavních rolích psychoanalytika, antropologa a odborníka na kulturu původních obyvatel Ameriky Georgese Devereuxe (Amalric) a amerického Indiána Jimmyho Pickarda (Toro).

TŘI VZPOMÍNKY (Trois souvenirs de ma jeunesse)
Režie: Arnaud Desplechin / Scénář: Arnaud Desplechin, Julie Peyr  / Střih: Laurence Briaud / Kamera:  Irina Lubtchansky  / Zvuk: Nicolas Cantin, Sylvain Malbrant, Stéphane Thiébaut  / Hudba: Grégoire Hetzel  / Hrají: Quentin Dolmaire, Lou Roy-Lecollinet, Mathieu Amalric, Dinara Drukarova, Cécile Garcia-Fogel, Françoise Lebrun, Irina Vavilova, Olivier Rabourdin, Elyot Milshtein, Pierre Andrau, Lily Taieb, Raphaël Cohen, Kheifets Gregory, Clémence Le Gall, Théo Fernandez, André Dussollier  / Rok výroby: 2014 / Země: Francie  / Jazyk: francouzsky s českými titulky  / Přístupnost: do 15 let nevhodné / Stopáž: 120 min

Premiéra: 3. 12. 2015