Festival Dvořákova Praha naděluje k Vánocům – společný koncert Tonhalle-Orchester Zürich, Lisy Batiashvili a Gautiera Capuçona

9. prosinec 2014, 16:20

Festival Dvořákova Praha zahajuje tradiční vánoční předprodej na první z koncertů dalšího ročníku. V sobotu 19. září 2015 se v pražském Rudolfinu představí proslulý evropský orchestr Tonhalle-Orchester Zürich, jenž má za sebou úctyhodnou 150letou tradici. Těleso bude před festivalovým publikem řídit mladý dirigent Lionel Bringuier, který povede mladé, přesto špičkové sólisty: houslistku Lisu Batiashvili a violoncellistu Gautiera Capuçona. V jejich podání zazní Dvojkoncert pro housle a violoncello Johannese Brahmse. Na programu nebude chybět dílo Antonína Dvořáka, konkrétně jeho slavná Symfonie č. 8 G dur. V kontrastu s romantickým programem zazní v úvodu večera koncertní předehra pro orchestr Con brio současného německého autora Jörga Widmanna.

 Vstupenky za zvýhodněné předvánoční ceny od 390 Kč a poukázky platné na kterýkoli z festivalových koncertů v hodnotě 500 Kč v dárkovém svátečním balení je možné zakoupit od dnešního dne, úterý 2. prosince, ve Vstupenkovém centru Dvořákovy Prahy – Palackého 1, v sítích Perfect Systém, Ticketpro a na pobočkách Pražské informační služby. Vstupenky jsou dostupné i online na www.dvorakovapraha.cz. Kompletní program 8. ročníku Dvořákovy Prahy bude slavnostně zveřejněn 25. března 2015.

Tonhalle-Orchester Zürich se řadí mezi nejstarší orchestry evropského kontinentu. Jeho bohatá historie sahá až do roku 1868 a je spojena se jmény mnoha vynikajících dirigentských osobností, které stály v jeho čele (mj. Rudolf Kempe, Charles Dutoit, Christoph Eschenbach a David Zinman). Pravidelně spolupracuje se sólisty, kteří patří k současné interpretační špičce: Joshua Bell, Alfred Brendel, Julia Fischer, Hélène Grimaud, Gidon Kremer, Radu Lupu, Yo-Yo Ma, Maria João Pires a mnoho dalších. Diskografie Tonhalle-Orchester Zürich zahrnuje více než čtyřicet titulů.

Orchestr vede dirigent Lionel Bringuier, který má na svém kontě přes svůj nízký věk pozoruhodnou řadu dirigentských zkušeností a úspěchů. Působil u Los Angeles Philharmonic  a Orquesta Sinfónica de Castilla y León, vystupuje s prestižními tělesy jako Cleveland Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Bamberger Symphoniker či BBC Symphony Orchestra. Je velkým propagátorem soudobé hudby a ve světové premiéře již uvedl množství děl současných autorů (Esa-Pekka Salonen, Bruno Mantovani, Philippe Fénelon, Eric Tanguy aj.).

Gruzínská houslistka Lisa Batiashvili patří k nejuznávanějším sólistkám mladší generace. Hře na housle se věnuje od svých čtyř let. Je laureátkou ECHO Klassik Award, MIDEM Classical Award či Mezinárodní houslové soutěže Jeana Sibelia v Helsinkách. Její virtuozita vynikla po boku takových orchestrů jako Berlínští filharmonikové, Staatskapelle Dresden, Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu, Royal Concertgebouw Orchestra aj. Batiashvili, jež zakotvila u prestižního labelu Deutsche Grammophon, hraje na nástroj Guarneriho del Gesù z roku 1739.

Mladý virtuóz Gautier Capuçon je považován za jednoho z nejvýraznějších violoncellistů své generace. Vydává u značky Erato (Warner Classics). Jako sólista vystupuje po boku prestižních orchestrů jako London Symphony Orchestra či Berlínští filharmonikové a hvězdných dirigentů v čele s Johnem Eliotem Gardinerem, Danielem Barenboimem anebo Valerijem Gergijevem. Capuçon se na Dvořákově Praze neobjeví poprvé. V roce 2009 zde s velkým ohlasem provedl Dvořákův Violoncellový koncert h moll a roku 2012 se podílel na interpretaci Beethovenova Trojkoncertu.

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha je významnou kulturní i společenskou událostí. Je oslavou hudebního genia a světově nejuznávanějšího českého skladatele, s úctou pečuje o Dvořákovo Dílo v celého jeho šíři a společně se svými diváky objevuje i téměř zapomenutá díla. V letošním roce zaznamenal festival rekordní návštěvnost, přivítal hvězdné sólisty i světové orchestry, například Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského s dirigentem Vladimirem Fedosejevem, elitní výběr členů Vídeňské a Berlínské filharmonie - Komorní orchestr Vídeň – Berlín, klavíristu Krystiana Zimermana, houslového virtuóza Vadima Repina či rezidenční orchestr festivalu Českou filharmonii. Mezinárodně sledovanou událostí se stalo uvedení neznámé první opery Antonína Dvořáka Alfred, připravené ve spolupráci s Českým rozhlasem a vydavatelstvím ArcoDiva. Pořadatelem festivalu je Akademie klasické hudby, jež je zároveň vyhlašovatelem Ceny Antonína Dvořáka. Významné ocenění za rok 2014 bylo před pár týdny slavnostně předáno v newyorské Carnegie Hall Jiřímu Bělohlávkovi.