Festival Dvořákova Praha láká mladé na svěží program, vstupné za hubičku i koncerty bez fraku

3. září 2014, 12:49
Festival Dvořákova Praha láká mladé na svěží program, vstupné za hubičku i koncerty bez fraku

Pouhá stokoruna stačí studentům k tomu, aby vyrazili na festival Dvořákova Praha. Za symbolické vstupné mohou navštívit koncerty světově proslulých hudebníků i svých talentovaných vrstevníků. Navíc na dva koncerty v rámci Dne D (debutového dne Dvořákovy Prahy) na 19. září si nemusí dělat hlavu s večerní garderobou a vyrazit v neformálním oblečení.

Během večera vystoupí trojice vynikajících hudebníků, kteří i přes svůj nízký věk stihli ovládnout podia mnoha světových koncertních síní. Před české publikum předstoupí poprvé a rovnou na hlavní festivalové scéně v Rudolfinu. Samostatné recitály přednesou vynikající kanadský klavírista polského původu Jan Lisiecki a fenomenální klavíristická dvojčata z USA, sestry Christina a Michelle Naughtonovy. Posluchače zavedou do dob, kdy čtyřruční hra na klavír patřila k vyhledávané domácí zábavě. 19. září je ideálním dnem zažít i třeba vlastní debut na koncertě vážné hudby. 

Dvořákova Praha dává prostor vyniknout i dalším mladým umělcům, a to přímo v hlavním programu po boku nejvýznamnějšího českého orchestru České filharmonie a v dvořákovském repertoáru: všechny tři Dvořákovy instrumentální koncerty zazní v podání mladých interpretů: houslista Josef Špaček se představí na zahajovacím koncertě 8. září, teprve sedmnáctiletý čínský klavírista Niu Niu usedne za Steinwaye v Rudolfinu 12. září a šestadvacetiletý arménský violoncellista Narek Hakhnazaryan jej vystřídá o dva dny později jako sólista v h moll koncertu, 14. září. „Dvořákova Praha fandí mladým na obou stranách koncertních sálů, těm talentovaným, kteří vstupují na pódium i těm, kteří si hudbu přicházejí poslechnout," říká ředitel festivalu Marek Vrabec a dodává: „Sólisty koncertů s Českou filharmonií připravuje pro jejich velkých den osobně její šéfdirigent Jiří Bělohlávek, v duchu inspirativního dvořákovského ducha."

Všichni držitelé platných průkazů ISIC do 26 let se mohou stát zdarma členy Klubu mladých Dvořákovy Prahy a získat možnost zakoupit tzv. studentský speciál za pouhých 100 Kč na festivalové večerní koncerty, včetně hlavních hvězd jako Izraelská filharmonie v čele se Zubinem Mehtou, Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského, elitní výběr členů Vídeňské a Berlínské filharmonie, Komorní orchestr Vídeň – Berlín či sólistů jako je klavírista Krystian Zimerman nebo houslový virtuóz Vadim Repin. Dále mohou členové Klubu mladých obdržet zdarma koncertní programy či čerpat 20% slevu vstupného (vstupenky od III. kategorie). Rovněž jsou pro ně připravovány speciální last minute nabídky vstupenek. Více informací a registrace do klubu na www.dvorakovapraha.cz/vstupenky/klub-mladych/.

Hned na zahajovací koncert letošní Dvořákovy Prahy v pondělí 8. září ve Dvořákově síni Rudolfina patří mladému umělci. Po boku České filharmonie přednese Dvořákův Koncert pro housle a orchestr a moll mimořádně talentovaný český houslista Josef Špaček. Osmadvacetiletý virtuóz je držitelem řady mezinárodních ocenění včetně vítězství v proslulé Soutěži královny Alžběty v Bruselu roku 2012. Ze všech mladých nadějí má k mentorovi a dirigentovi večera Jiřímu Bělohlávkovi nejblíže, je totiž od roku 2011 koncertním mistrem České filharmonie.

V podání teprve sedmnáctiletého čínského klavíristy Niu Niu zazní v pátek 12. září v Rudolfinu s naším prvním orchestrem Dvořákův Koncert pro klavír a orchestr g moll. Mladý Niu Niu (vlastním jménem  Zhang Shengliang) je označován jednoznačně za zázračné dítě. Jeho talent oslňoval již od tří let, v osmi letech se stal nejmladším studentem v historii šanghajské konzervatoře a poté, co s rodinou přesídlil do USA, pokračoval ve studiích na New England Conservatory v Bostonu. Jeho repertoár obnáší špičková díla klavírní literatury od Bachova Dobře temperovaného klavíru až po Šostakovičův 1. klavírní koncert.

V neděli 14. září 2014 usedne před Českou filharmonii arménský violoncellista Narek Hakhnazaryan, aby přednesl klíčové dílo svého oboru, nebo chcete-li dle některých „nejkrásnější violoncellový koncert všech dob“, Koncert pro violoncello a orchestr h moll Antonína Dvořáka. Má za sebou spolupráci s takovými veličinami, jako jsou Valerij Gergijev, Ton Koopman, Vladimir Fedosejev, a samozřejmě Jiří Bělohlávek, se kterým spolu s Českou filharmonií absolvoval v loni japonské turné. Kritika mluví o budoucím možném dědici odkazu Mstislava Rostropoviče a aristokratovi violoncella, který špičkovou techniku kombinuje se smyslem pro styl a obsah díla.

Pátek 19. září je Den D neboli Debutový den přivede na pódium Dvořákovy síně Rudolfina ve dvou koncertech tři velké naděje klavírní hry.  Letos devatenáctiletý kanadský klavírista s polskými kořeny Jan Lisiecki vystoupí od 19 hodin s recitálem věnovaným logicky výhradně dílu Frederyka Schopina. Potomek polských emigrantů se narodil v Calgary. Jeho mimořádný talent jej záhy dovedl na pódia  Royal Albert Hall v Londýně nebo Carnegie Hall v New Yorku. Kritika si jej cení jako „virtuóza, jehož hra je překvapivě mužná a především neodolatelně přirozená“ (Diapason), BBC Music Magazine zase ocenil Janovu třpytivou techniku i vyzrálou a citlivou muzikalitu.

V nokturnu od 21:30 hodin zažije Praha unikátní debut dvojčat Christiny a Michelle Naughtonových patřících k nejlepším interpretkám čtyřruční klavírní hry v současnosti. V jejich podání zazní vedle Schubertova Allegra a moll "Lebenstürme" výběr Dvořákových Slovanských tanců pro klavír na čtyři ruce a unikátní verze Svěcení jara Igora Stravinského. Sestry Naughtonovy si již vybudovaly pevnou pozici v Americe i na evropských pódiích. Kritici pějí ódy na elektrizující a strhující propojení dvou srdcí a čtyř rukou a recenzent německých novin Saarbrücker Zeitung píše o „dvojité hvězdě, jež se brzy stane supernovou“. Mladé klavíristky pocházejí sice z amerického Princetonu, ale mají české předky, o to více se na svůj Den D na Dvořákově Praze těší.