Festival bollywoodského filmu. Tentokrát také v Brně

16. říjen 2015, 12:34
Festival bollywoodského filmu. Tentokrát také v Brně

Festival bollywoodského filmu každým rokem otevírá bránu do indické kultury v pražském kině Světozor. Ve svém 13. ročníku tentokrát expanduje také mimo Prahu, na filmy z indické produkce se totiž mohou těšit ještě v Brně a v Plzni! V těchto městech se postupně představí osvědčené filmy nebo zajímavé dokumenty.

Bollywood a indické filmy u nás poznává stále více a více lidí. Tradiční Bollywood dokáže nejednoho rozplakat, rozesmát, roztančit a svou barevností vnést plno energie. Také žánrová pestrost indického filmu celkově je obdivuhodná – od tradičního Bollywoodu, přes komedie s politickým podtónem, horory a thrillery, až po dramatické filmy srovnatelné s evropskými. Filmová studia v Bombaji (odtud Bollywood) jsou ale pouze jedny z mnoha studií v Indii. Festival tak poukazuje také na rozmanitost komerční i nekomerční indické tvorby zařazením dokumentárního filmu a také regionálního filmu. Zkrátka každý divák si určitě najde to své.

„V brněnském kině Scala se budou promítat filmy, které divácky uspěly v minulých ročnících v Praze“ říká umělecký ředitel festivalu Radim Špaček. „Jsem také moc rád za naši spolupráci s indickým queer festivalem Kashish“ dodává a uvádí Breaking Free, emočně nabitý dokument o indické LGBTQ komunitě, který brněnský festival zahajuje. V pátek se také představí English Vinglish (Angliština Engliština), úspěšné komediální drama o postavení ženy v rodině s tradičními hodnotami. Sobotním zástupcem regionální kinematografie je Soodhu Kavvum (Pohlceni zlem), tamilská satirická kriminální komedie, která se i bez účasti hereckých hvězd stala divácky úspěšným snímkem. A na závěr samozřejmě klasický Bollywood. Zindagi Na Milegi Dobara (Život je jen jeden), hvězdně obsazený bollywoodský road movie, který patřil mezi největší hity festivalu!

Před večerním filmem v pátek a v sobotu vás taneční skupina Malikai Mughal seznámí s bollywoodským tancem. V průběhu konání festivalu bude přítomna indická restaurace Flavours a stánek s indickými šperky. Zájemci se také mohou nechat pomalovat henou.

Bollywood party poprvé v Brně! V sobotu se můžete těšit na bollywoodské hitovky, Bhangru a další indickou hudbu v podání DJského dua DESI BOYZ. Přijďte s námi protančit noc do kavárny „Praha“!

Celý program na www.bollywood.cz

Festival bollywoodského filmu
23. – 24. 10. 2015
Brno, Kino Scala, www.kinoscala.cz