Festival 4+4 dny v pohybu vás zavede do Paláce U Stýblů, taneční Indie, rebelujícího Řecka, poválečného Dobronína nebo mezi prostitutky na „Václaváku“

10. říjen 2013, 12:11
Festival 4+4 dny v pohybu vás zavede do Paláce U Stýblů, taneční Indie, rebelujícího Řecka, poválečného Dobronína nebo mezi prostitutky na „Václaváku“

Současný indický tanec kombinovaný s multimédii, rozsáhlá výstava čtyřiceti výtvarníků pod kurátorskou taktovkou Krištofa Kintery a Denisy Václavové, divadelní ztvárnění rebelie mládeže v současném Řecku, premiéra inscenace divadla VOSTO5 o dobronínském masakru s živou hudbou, nové projekty předních tanečních souborů 420PEOPLE a VerTeDance, multimediální divadelně-taneční reflexe arabského a západního světa...

To je pouze několik příkladů z bohaté nabídky mezinárodního festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu, který každý rok do Prahy přiváží mezinárodní i domácí inovativní, často provokující divadelní a taneční projekty. Zároveň se jeho hlavní centrum umístěné v prázdných nevyužívaných budovách stává místem diskusí o současném výtvarném umění a urbanismu. Osmnáctý ročník festivalu proběhne od 11. do 19. října právě v Paláci U Stýblů, dále v Divadle Archa, na Nové scéně Národního divadla, v budově ORCO – Bubenská 1, na Baráčnické rychtě a ve Studiu Alta. Více informací o celém programu na www.ctyridny.cz.

„Program v Divadle Archa ozdobí řada pozoruhodných divadelních inscenací a choreografií ze zahraničí, které nabídnou jak reflexi aktuálních společenských témat, tak i uvolnění a humor," říká dramaturg divadelního programu Pavel Štorek.

Unikátním zážitkem se stane vůbec první festivalové hostování indického souboru – Attakkalari Centre for Movement Arts s představením AadhaaraChakra: A Dancelogue. Jde o jedno z neprogresivnějších tanečních divadel v Indii. „Nabídne originální taneční zvukovou a filmovou exkurzi do imaginárního světa indických vesnic, tržišť i rušných městských ulic," uvádí Pavel Štorek.
Dokumentární divadelní představení Alexis, Greek Tragedy v podání slavného italského souboru Motus ukazuje na základě novodobé Antigony tragické obrazy a rebelii mládeže v současném Řecku. Soubor Motus získal po celém světě řadu prestižních ocenění a Asociace divadelních kritiku státu Quebec ocenila tuto inscenaci jako nejlepší zahraniční za sezónu 2011/12.
Choreografie Victor v produkci známého belgického divadla Campo je první uměleckou spoluprací výjimečných umělců Jana Martense a Petera Seynaeve. „Jde o intimní taneční duet muže a dítěte. Jeden má za sebou dlouhou cestu, ten druhý touží být dospělý, jak nejrychleji to jen jde," popisuje Pavel Štorek.

Mezinárodní soubor Superamas od svého vzniku v roce 1999 uvádí po celém světě originální projekty, které kombinují autorský film, choreografii, divadlo, soap operu a živou hudbu. V nejnovějším představení Theatre se tentokrát zaměřil na pomyslnou křižovatku výtvarné perspektivy renesančních malířů a průkopníku 3D technologie ve 21. století. „Autentické a fiktivní příběhy v imaginárním světě a prolínání skutečností s virtuální realitou je návratem a komediální reflexí „arabsko – západního" vnímání světa," doplňuje Štorek.

Hlavním festivalovým centrem se stane památkově chráněný Palác U Stýblů (také Palác Alfa) na Václavském náměstí v samém centru Prahy. Jedno rozsáhlé patro jinak prázdné budovy zabydlí v rámci projektu Místa činu svými instalacemi, objekty, malbami či videi čtyřicet současných renomovaných umělců. „Společným hlavním tématem a také názvem výstavy se letos stal výrok Problem is Here jako lakonické upozornění na to, že nejdůležitější problémy jsou právě ty, které ovlivňují svět přímo kolem nás a které jsme schopni řešit," říkají kurátoři Denisa Václavová a Krištof Kintera.

Kromě výstavy zde proběhne premiéra nového představení Missing Post-Reality Show souboru Secondhand Women, který tvoří pět nezávislých performerek ve věku 40-50 let. Petra Moře Lustigová, Daniela Voráčková, Halka Třešňáková, Stefania Thors a Helene Kvint uvedou divadelně-autentický survivalový projekt „tvrdě kalených žen, blížících se k vrcholu krize středního věku, plný osobních výpovědí a sci-fi".