Expozici Komunikace 89 vidělo skoro deset tisíc lidí, otevřena je ještě do soboty 30.11. - výstavní pavilon na Letenské pláni, naproti stadionu Sparty

29. listopad 2019, 13:15
Expozici Komunikace 89 vidělo skoro deset tisíc lidí, otevřena je ještě do soboty 30.11. - výstavní pavilon na Letenské pláni, naproti stadionu Sparty

Poslední možnost vidět výstavu Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu v pavilonu na Letenské pláni mají lidé do soboty 30. listopadu.

Doposud prošlo výstavou téměř deset tisíc návštěvníků, přičemž polovinu tvořili žáci a studenti základních a středních škol. Výstava odhaluje prožitkovou formou komunikační a mediální pozadí zlomových okamžiků politického převratu roku 1989. Dopolední program je vyhrazen pro školy a workshopy. Projekt Komunikace 89, jehož cílem je kultivace mediálního prostoru, organizují lidé z Památníku ticha.

Otevírací doba pro veřejnost je ve všední den od 14 do 18 hodin, dopoledne se v expozici střídají školy. Poslední listopadovou sobotu bude výstava otevřena od 10 do 18 hodin, vstup je zdarma.

Mladším ročníkům výstava poodhalí, jak se „dělal státní převrat“ bez internetu, sociálních sítí a mobilních telefonů. V pavilonu na Letné jsou k vidění také dobová periodika a samizdaty nebo tehdejší zpravodajská technika zapůjčená Českou tiskovou kanceláří (ČTK).

„Potěšil nás nebývalý zájem ze strany základních a středních škol, učitelé se svými studenty vzali náš pavilon v podstatě útokem. Rádi jsme tak výstavou přispěli k rozšíření povědomí o rozdílech v komunikaci tehdy a nyní a zábavnou formou ukázali nejdůležitější momenty na cestě za svobodou v naší nedávné historii,“ říká Pavel Štingl, autor projektu Komunikace 89.

Projekt Komunikace 89 zahrnoval i cyklus sedmi diskusí, které probíhaly v rámci doprovodného programu. Cílem bylo najít odpověď na otázky typu, jak jsme v posledních třiceti letech naložili s nabytou svobodou slova, nebo zda dokážeme čelit mediální manipulaci ve světě sociálních sítí. Mezi hosty byli Jacques Rupnik, Michal Prokop, Karel Hvížďala, Lída Rakušanová, Fedor Gál, Petra Procházková, Světlana Witowská nebo Tereza Engelová a další osobnosti veřejného života.

Projekt Komunikace 89 vyvrcholil minulou neděli připomenutím 25. listopadu nazvaného „Den pádu cenzury“, kdy proběhlo mj. dvoudenní nonstop vysílání na velkoplošnou obrazovku umístěnou na tribunu stadionu Sparty. Autoři výstavy z Památníku ticha u příležitosti tohoto výročí jako reakci na ohlasy návštěvníků z řad studentů i široké veřejnosti vydali  „Výzvu ke Dni pádu cenzury" vztahující se ke kultivaci veřejného dialogu a rozvoji mediálního vzdělávání. Celý text třístránkové Výzvy ke Dni pádu cenzury, která oslovuje ministra školství, ministra kultury a ministra zahraničních věcí je k dispozici na: https://komunikace89.bubny.org 

Výzva vychází z reakcí studentů a pedagogů, kteří se zúčastnili vzdělávacích programů výstavy Komunikace 89 a navazuje také na názory hostů doprovodného programu, cyklu zmíněných mediálních diskusí Vysílání stanice Bubny. „Je více než jisté, že mediálnímu vzdělávání a kultivaci veřejného dialogu je třeba věnovat daleko více systematického úsilí než pouze jednorázové sezonní aktivity neziskových organizací v jubilejních letopočtech,“ říká Pavel Štingl. „Proto se k našemu podnětu přidávají také ostatní účastníci platformy Festivalu svobody a patroni našich veřejných diskusí na nádraží Bubny,“ uzavírá Štingl.

Projekt Komunikace 89 vznikl s podporou Ministerstva kultury ČR, Hlavního města Prahy a Městské části Praha 7. Probíhá pod záštitou Ministerstva kultury ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, primátora Prahy Zdeňka Hřiba a starosty Prahy 7 Jana Čižinského. Hlavními partnery jsou Česká televize a ČTK.