Dvanáct knižních novinek opět přinese Velký knižní čtvrtek - tentokrát již 20. března 2014

29. leden 2014, 9:20
Dvanáct knižních novinek opět přinese Velký knižní čtvrtek - tentokrát již 20. března 2014

Jo Nesbø, Miloš Urban, Petr May, Irena Dousková nebo Alice Munroová, to je jen část autorů, jejichž novinky se 20. 3. 2014 objeví na pultech knihkupectví v rámci dalšího pokračování akce Velký knižní čtvrtek.

Knižní distribuce Kosmas ve spolupráci s předními nakladateli a knihkupci opět připravila pokračování akce Velký knižní čtvrtek. Tentokrát poprvé v měsíci březnu. „V loňském roce jsme poprvé zkusili udělat „čtvrtky“ dva, protože jsme se chtěli věnovat novinkám nejen na předvánoční sezónu. Po vyhodnocení se ukázalo, že to byla správná úvaha a tak jsme rozhodnuti zachovat „dva čtvrtky“ do roka. Nicméně zkusíme posunout první Velký knižní čtvrtek tohoto roku už na březen, aby mezi nimi byl větší časový rozestup. Ostatně, když jsme s Velkým knižním čtvrtkem začínali, tak jsme říkali, že čtvrtek byl vždy den, kdy se stály fronty na nové knihy. A teď si můžeme připomenout březen – měsíc knihy,“ říká s úsměvem zástupce Kosmasu Ctirad Fuchs.

A na co se tedy mohou čtenáři 20. března těšit ve svých knihkupectvích? Určitě na nový, netrpělivě očekávaný, krimi román od Jo Nesbøho nazvaný Červenka, ve kterém Harry Hole omylem zastřelí amerického agenta tajné služby a co všechno z toho vzejde; na detektivní román z pera autora Petera Maye, jehož český nakladatel po loňském mezinárodně úspěšném a oceněném bestselleru Skála přináší novinku s názvem Muž z ostrova Lewis nebo naopak na inteligentní noir Přišla z moře napsaný jako odpověď současným krimi románům, které neznají míru v počtu mrtvol od oblíbeného autora Miloše Urbana. Čtenáře jistě zaujme Irena Dousková svým románem Medvědí tanec, ve kterém se zabývá posledními měsíci nemocného Jaroslava Haška na Lipnici. Z dalších knih je to román Drahý život nositelky Nobelovy ceny Alice Munroové nebo kniha Altschulova metoda - první díl chystané tetralogie Chaima Cigana Kde lišky dávají dobrou noc. Jedná se o původní českou fantasy prózu na pomezí politického, respektive psychologického thrilleru. Dojemně komický příběh o dospívání aneb pro všechny, kdo přežili pubertu, to je kultovní kniha Jenom ponožky nestačí britského autora Marka Loweryho.Nejprodávanější americký román roku 2013 Nádherné trosky Jesseho Waltera nabízí fascinující, mnohovrstevný příběh o lidských snech a jejich střetu s životní realitou. Nebude chybět ani detektivní komiks z divadelního prostředí nazvaný Na odstřel autorky Lucie Lomové, kde hlavní hrdinka divadelní kritička Dita Oulibská má tak trochu styl slečny Marplové. Vážnější téma pak najdeme v knize Sedm dní do pohřbu - vzpomínková próza překladatele a publicisty Jána Roznera vyšla poprvé na Slovensku v roce 2009, tři roky po smrti autora a šestadvacet let po jejím napsání, a hned se stala slovenskou „Knihou roku 2009“. Dvanáctku knih pak ještě doplní další případ slavného soudce Ti Smrt čínského kuchaře od Frederica Lenormanda a první z řady historických detektivek s prvky špionáže a konspiračního thrilleru, ale i hororu a mysteriózního či dobrodružného románu Mrtvý na pekelném vrchu od hvězdyčeské a slovenské fantasy Juraje Červenáka.

Velký knižní čtvrtek – 20. 3. 2014 (seznam titulů)

Jo Nesbø                          Červenka (Kniha Zlín)
Miloš Urban                      Přišla z moře (Argo)
Petr May                          Muž z ostrova Lewis (Host)
Alice Munroová                 Drahý život (Paseka)
Irena Dousková                 Medvědí tanec (Druhé město)
Juraj Červenák                  Mrtvý na Pekelném vrchu (Argo)
Mark Lowery                     Jenom ponožky nestačí (Argo)
Jess Walter                      Nádherné trosky (Argo)
Lucie Lomová                    Na odstřel (Labyrint)
Chaim Cigan                     Altschulova metoda /Kde lišky dávají dobrou noc I. (Torst)
Ján Rozner                       Sedm dní do pohřbu (Prostor)
Frederic Lenormand           Případy soudce Ti: Smrt čínského kuchaře (Garamond)

Více informací na www.velkyctvrtek.cz