Držitelé Anděla PONK představují první videoklip z připravovaného druhého alba

1. červen 2018, 22:52
Držitelé Anděla PONK představují první videoklip z připravovaného druhého alba

Brněnské trio Ponk, držitel žánrového Anděla v kategorii world music, přichází po více než třech letech od vydání debutového alba Postfolklor s videoklipem k nové písni Farář.

Ta je zároveň předzvěstí očekávaného druhého alba s názvem Diedina. Na rozdíl od jeho předchůdce s temnými tématy nepočítejte!

"Diedina je takový vnitřní výlet na ideální venkov-dědinu, kde jednotlivé písně popisují typické jevy a postavy s dědinou spojené. 

Farář vznikl jako úplně poslední píseň a vnitřně jsme cítili, že právě tímto se celé album tematicky uzavřelo," přibližuje koncepci nové desky houslista a zpěvák Michal Krystýnek.

K pozadí vzniku písně dodává cimbálista Eduard Tomaštík:

"Rozhodli jsme se postupně odpoutat od lidových textů a při té příležitosti jsem si vybavil fenomén vesnického faráře, který ač stále obklopen lidmi, je vlastně na všechno podstatné sám.

Navíc mi toto téma silně zarezonovalo s postavou zapomenutého italského skladatele J.B. Alouisiho, působícího v 17. století v Mikulově právě jako farář." 

V režii Lukáše Masnera se i díky tomu kapela rozhodla klip natočit v prostorách mikulovského probošství, kam se běžný návštěvník města jen tak nedostane.

"Za to, že jsme mohli pro natáčení využít toto unikátní prostředí, vděčíme především mikulovskému proboštu Pavlovi Pacnerovi," uzavírá Tomaštík. 

O mix a produkci nahrávky se jako v předchozím případě postaral blízký spolupracovník skupiny Kolib.

Trio Ponk na sebe výrazným způsobem upozornilo vydáním debutu Postfolklor, na kterém koncepčně zpracovalo téma násilné smrti v lidovém prostředí. 

Album získalo cenu Anděl a Ponk byl vybrán jako český zástupce na největší světový festival world music WOMEX konaný ve španělském Santiago de Compostela. 

Skupina úspěsně koncertuje doma i v zahraničí a její písně znějí z rádií v Německu, Francii, USA nebo Austrálii. 

Prestižní britské rádio BBC skupině věnovalo dokonce vlastní profil.

Vydání nového alba Diedina plánuje Ponk na letošní léto. 

Pokud chcete vidět Ponk na živo, máte možnost tento pátek 1. 6. na festivalu Habrovka v Praze.

Ponk - Farář