Dominikánské karnevaly – osvěžující koktejl barev, rytmů a tance

29. leden 2014, 11:24
Dominikánské karnevaly – osvěžující koktejl barev, rytmů a tance

Do Dominikánské republiky se opět po roce vrací tradiční karnevalové oslavy. Každou únorovou neděli se jinak poklidné městečko La Vega mění v barevnou přehlídku groteskních masek, tance a veselí. Veganský karneval, nejstarší na americkém kontinentu, má pro zemi především kulturní význam. Současně je považován za nejpopulárnější v karibském regionu, každoročně přiláká na milion diváků.

Karneval v La Vega je vůbec nejstarší oslavou dominikánské kultury a vyhledávají jej jak místní obyvatelé, tak zahraniční turisté,“ říká Roberto Rodríguez, ředitel společnosti Grupo Medrano, která se na přípravách karnevalu podílí. Novinky letošního ročníku představil Rodríguez spolu se starostou La Vega na tiskové konferenci v hotelu Jaragua v Santo Domingo: „Letos se zúčastní celkem 125 maškarních skupin a na souběžně probíhajících koncertech vystoupí oblíbení zahraniční interpreti –Arcángel La Maravilla, el Caballero de la Salsa a další.“ Masopustní průvody bude možné sledovat v přímém přenosu v médiích a na webu carnavalvegano.do.

Počátky karnevalu sahají do koloniálních dob kolem roku 1520. Na popularitě nabyly zejména po roce 1844, kdy získali Dominikánci nezávislost. Nejznámějšími postavami karnevalu jsou tzv. kulhaví čerti (diablos cojuelos), kteří ve svých kostýmech pokrytých spoustou zrcadélek, chrastítek a zvonků a s tváří zahalenou do hrozivě vyhlížejících masek s dlouhými rohy a vyceněnými zuby parodují domýšlivé středověké šlechtice.

Legenda praví, že čert v pekle natolik provokoval, až ho Lucifer vyhnal. Když přistál na zemi, poranil si nohu a od té doby kulhá. Každé město a region má svou vlastní verzi příběhu, nicméně všude převládají masky, okázalé saténové kostýmy, zvonečky a měchy vejigas, kterými čerti šlehají kolemjdoucí a přihlížející diváky, aby zahnali zlé síly.

Umělci začínají s výrobou kostýmů několik měsíců předem a používají přitom nejrůznější materiály, mj. peří, malované dýně a banánové listy. V maskách jsou patrné španělské a africké vlivy. Je třeba ocenit také mimořádný  fyzický výkon tanečníků v maskách, protože kostým váží až 10 kilogramů a vnitřní teplota se pohybuje okolo 30 °C.