Dokumentární film Bohu žel s podtitulem Tato země není vaše

12. duben 2018, 22:00
Dokumentární film Bohu žel s podtitulem Tato země není vaše

Produkční společnost freeSaM uvádí nový celovečerní dokument Saši Dlouhého Bohu žel. Distribuční premiéra proběhne 17. května 2018 od 20:30 v kině Bio Oko. Film, který vznikl v koprodukci s  Českou televizí, představuje několik cizinců s různým vztahem k České republice. S nadsázkou a lehkou ironií skrze šest propojených portrétů nabourává zažité představy o lidech, kteří k nám přicházejí žádat o azyl. Dokument byl záhy po dokončení vybrán na prestižní festival Jeden svět, v rámci kterého proběhla série regionálních projekcí s diskuzemi. Do svého programu jej zařadily také přehlídky Finále Plzeň, fjůžn Bratislava či LFŠ Uherské Hradiště.

Jaký je rozdíl, když za imigračním úředníkem přijde Nigerijec, Syřan nebo Rus? Režisér a kameraman Saša Dlouhý sledoval po dobu několika let šest uprchlických příběhů, které se v určitém momentě protnuly právě v České republice. Jeho film Bohu žel tak na osudech konkrétních lidí mapuje český přístup k migrační krizi. „I když se mě to téma dotýká jako někdejšího občana Československa, odkud taky lidé utíkali, snažil jsem se zobrazit různorodé příběhy, nevyhledával jsem si lidi podle nějaké předem připravené šablony.“, říká režisér a kameraman Saša Dlouhý a dodává: „Dokument jsem zamýšlel jako sondu do života cizinců v současném Česku. Ačkoliv jsem se v něm snažil vyhnout všem politikům, film přesto nakonec částečně politický rozměr má.“

Syna jsem neviděl 4 roky, vnučku ještě vůbec. Mluvíme spolu přes Skype,“ líčí Gruzínec Zurab, který v Praze už 20  let čeká na vyjádření o udělení azylu.  Vladimír z Ruska, který je ve své vlasti pronásledován za to, že se veřejně omluvil za invazi sovětských vojsk do ČSSR, měl větší štěstí. Azyl dostal i s celou rodinou. Syřan Hadi o něj nestojí – necítí se v Česku vítán. Příběhy šesti lidí, kteří unikli před válkou či pronásledováním, jsou si podobné. Spojuje je touha po novém začátku. Zástupci organizací pomáhajících uprchlíkům se ve filmu zamýšlejí nad tím, kam se poděl solidární přístup české společnosti z počátku 90. let, kdy jsme nabídli pomocnou ruku tisícům Bosňanů prchajícím z Jugoslávie. Také se ptají se, komu vlastně slouží  nenávist převlečená za vlastenectví.

Na snímku se mimo zkušených filmařů jako je střihač Jakub Voves a zvukař Václav Flegl, podílel i guru graffiti scény - animátor Jan Zajíček či multimediální umělec a hudebník Ondřej Skala s projektem Ježíš táhne na Berlín. Původní hudba Ondřeje Skaly vyjde v exkluzivní edici na LP, která bude pokřtěna nedlouho po distribuční premiéře filmu.

Premiéra: 17. 5. 2018 od 20.30, Bio Oko

Režie, kamera: Saša Dlouhý
Dramaturgie: Jana Hádková
Kreativní producentka: Martina Šantavá
Střih: Jakub Voves
Zvuk: Václav Flegl
Hudba: Ježíš táhne na Berlín
Produkce: freeSaM
Koprodukce: Česká televize, GoGo Lab
Distribuce: Aerofilms
Stopáž: 83 min.