Divadlo Tramtarie chystá Europeanu: Stručné dějiny dvacátého věku

3. březen 2015, 12:56

Čtvrtou premiérou olomouckého Divadla Tramtarie v sezóně 2014/2015 je divadelní adaptace provokativního textu Patrika Ouředníka Europeana, s podtitulem Stručné dějiny dvacátého věku.

Patrik Ouředník je svérázný, česky a francouzsky píšící spisovatel a překladatel, žijící ve Francii, autor nekonvenčních slovníků, esejů, románů a literárních mystifikací, který v roce 2014 získal Státní cenu za literaturu. Jeho Europeana získala v roce 2001 Cenu lidových novin za nejlepší knihu roku a byla nominována na Cenu Magnesia litera. Zároveň je Europeana nejpřekládanější knihou vydanou po roce 1989, neboť byla přeložena do více než dvou desítek jazyků.

Europeana je v první řadě podivuhodným výletem dějinami dvacátého století. Ouředník nás ve svém žánrově nesnadně definovatelném textu, pohybujícím se na pomezí beletrie a esejistiky, provádí krajinou válečného běsnění, stěžejních myšlenkových proudů, dějinami sexuality i nejrůznějších vynálezů dvacátého století – podprsenky, antikoncepce či toaletního papíru. To vše je vyprávěno v mystifikačně naivním tónu, jako by byl průvodcem Forrest Gump či Haškův Švejk. Nejkrvavější století lidského věku je tak paradoxně popisováno s nebývalou lehkostí, humorem a ironií.

Ačkoliv je Europeana textem v principu výsostně nedivadelním, je na zahraničních divadelních scénách, zejména ve frankofonních zemích, nebývale často uváděn. V Čechách se dočkají teprve svého druhého uvedení, poprvé ho uvedla brněnská Reduta v režii Jana Mikuláška.

„Europeanu uvádíme v Divadle Tramtarie v rámci dramaturgické linie autorských literárních adaptaci českých a zahraničních textů, ve které jsme v nedávné minulosti uvedli například Hrubínovu Romanci pro křídlovku, Čapkovo R.U.R. či Saroyanova Tracyho tygra. Jako stěžejní linku knihy vnímáme aktuální a diskutované téma Evropanství, v jehož kontextu jsme ke spolupráci přizvali mladou režisérku polského původu Ewu Zembok.“ (Vladislav Kracík, umělecký vedoucí souboru a dramaturg inscenace)

Premiéra se uskuteční v Olomouci v Divadle Tramtarie v úterý 17. března, v hlavních rolích se představí kmenoví herci domácího souboru Petra Konvičková, Bára Šebestíková, Tereza Čápová, Václav Stojan a Jan Konopčík. Autorkou scény a kostýmů je hostující Jana Hausknechtová, autorem hudby je olomoucký hudebník Lukáš Mareček.

Ukázka z textu:

Američané, kteří v roce 1944 padli v Normandii, byli urostlí chlapci a měřili v průměru 173 cm, a kdyby se nakladli jeden za druhého, chodidla k te­menům hlav, měřili by dohromady 38 kilometrů. Němci byli také urostlí chlapci, a nejurostlejší ze všech byli senegalští střelci v první světové válce, ti měřili 176 cm, a tak je posílali do prvních řad, aby se jich Němci polekali......A když senegalští střelci viděli poprvé letadlo, mysleli, že je to ochočený pták, a jeden senegalskývoják vyřezával z mrtvých koní kusy masa a házel je co nejdál od sebe, aby letadla odlákal...