Divadlo Spejbla a Hurvínka slaví 130 let od narození Josefa Skupy a představuje novinky

13. leden 2022, 15:28
Divadlo Spejbla a Hurvínka slaví 130 let od narození Josefa Skupy a představuje novinky

Letošní rok nebude pro Divadlo Spejbla a Hurvínka jen tak ledajaký, čekají ho oslavy již 130 let, jež letos uplynou od narození zakladatele a duchovního otce divadla, profesora Josefa Skupy. Ten se narodil dne 16. ledna 1892 ve Strakonicích. Divadlo si toto kulaté výročí bude připomínat po celý letošní rok řadou akcí, které si pro své fanoušky připravilo. Ti se mohou těšit na spoustu zajímavostí ze života Josefa Skupy, s nimiž se budou moci seznámit na Facebookové stránce divadla i při poslechu podcastu moderovaného Spejblem a Hurvínkem. Nedaleko Plzně se mohou spolu s rodinou a přáteli projít novým zážitkovým okruhem Spejbla a Hurvínka, otevřeným právě při příležitosti tohoto významného výročí. Místo se krátce nato stalo oblíbeným cílem výletníků a těší se značnému zájmu veřejnosti. Divadlo Spejbla a Hurvínka si letos jako připomínku své úplně první zahraniční cesty do Paříže z roku 1929 tento svůj zájezd téměř po sto letech zopakuje a vystoupí v pařížském Českém centru. Také na domácí dejvické scéně se bude na co těšit, připravený je bohatý program. První představení tohoto roku, nazvané Pohádky pro Hurvínka, se uskuteční už v sobotu 15. ledna a následovat jej bude výběr řady oblíbených her pro malé i velké diváky. V sobotu 12. února bude v divadle se svým koncertem hostovat Hurvínkova oblíbená kapela Bombarďák a bude to jízda… tu si určitě nenechte ujít!

Spejbl a Hurvínek budou po celý rok slavit významné výročí svého duchovního tatínka.

V rámci oslav si téměř po sto letech zopakují svůj první zájezd do Paříže

V minulých letech slavily svá významná životní jubilea obě oblíbené postavy, mladší Hurvínek už 90 let, a starší Spejbl dokonce rovnou stovku! Na začátek letošního roku připadá další mimořádné výročí. Dne 16. ledna uplyne 130 let od narození zakladatele divadla prof. Josefa Skupy. Divadlo si při této příležitosti pro své fanoušky připravilo spoustu speciálních překvapení.

„Naši fanoušci budou moci na profesora Skupu zavzpomínat mimo jiné při poslechu našich pokračujících divadelních podcastů moderovaných přímo Spejblem a Hurvínkem. Pozvali si totiž zajímavého hosta, který má k Josefu Skupovi opravdu osobní vztah. Letos si také připomeneme první a velmi úspěšnou cestu do Paříže, která v roce 1929 odstartovala éru zahraničních zájezdů. V květnu tohoto roku se symbolicky vrátíme právě do francouzské metropole a hostovat budeme v Českém centru,“ říká Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

Kromě již uvedených aktivit čeká na příznivce divadla po celý rok bohatý program, v němž nebudou chybět workshopy, představení pro malé i velké a mnoho dalších překvapení… zatím nebudeme prozrazovat J. Pokud vlastníte sociální sítě, pak určitě sledujte Divadlo Spejbla a Hurvínka na Facebooku, aby vám žádná z chystaných akcí a novinek neutekla.

Ohlédnutí za životem Josefa Skupy – svým divadlem vytvořil žijící legendu

Prof. Josef Skupa se narodil se ve Strakonicích, ale vyrůstal v Plzni a také v Mladějovicích, kde byl jeho strýček řídícím učitelem. Nadaný chlapec, který výborně kreslil, nakonec vystudoval pražskou Umělecko-průmyslovou školu, poté se vrátil do Plzně jako středoškolský profesor. Spolupracoval jako výtvarník s Městským divadlem, a především začal hrát s loutkami v poloprofesionálním divadle Feriálních osad. Tam se v roce 1920 narodil Spejbl
a v roce 1926 i Hurvínek.

Díky velké popularitě, kterou si spolu se Spejblem
a Hurvínkem vydobyl, se mohl profesor Skupa v roce 1930 osamostatnit. Zrodilo se tak Divadlo Spejbla
a Hurvínka. V tomtéž roce se narodil i pejsek Žeryk a také Hurvínkova nerozlučná kamarádka Mánička. Její první podobu vytvořil Skupův žák, přítel a také spolupracovník Jiří Trnka. Divadlo si brzy získalo jméno, a to nejen v českých zemích, ale
i v zahraničí. V roce 1933 se Skupa stal prezidentem mezinárodní loutkářské organizace UNIMA.

Během druhé světové války divadlo drtila cenzura a sám Skupa byl kvůli odvážným textům, oficiálně však za poslech zahraničního rozhlasu, odsouzen k pěti letům žaláře v drážďanském vězení. Divadlo bylo uzavřeno a loutky Spejbla a Hurvínka skončily v trezoru plzeňského gestapa. V roce 1945 během bombardování Drážďan bylo vězení pobořeno a Skupovi se podařilo utéct.

Po válce tedy Divadlo S+H obnovil, tentokrát ale již v Praze, kde měl více příznivců. V roce 1948 byl jmenován národním umělcem. Divadlo však uvádělo především osvědčený repertoár a mnoho nového nevznikalo. Skupa se potýkal se zhoršujícím se zdravotním stavem. Vedly se dokonce debaty o konci divadla. Ty však ukončilo oficiální jmenování Miloše Kirschnera nástupcem profesora Skupy v rolích Spejbla a Hurvínka. O budoucnost divadla bylo tedy postaráno. Krátce před svými 65. narozeninami, 8. ledna 1957, pak jeho duchovní otec zemřel. Po oficiálním rozloučení s Josefem Skupou v pražském Rudolfinu byl pohřben se všemi poctami na hřbitově v Plzni.

Nejen my, jeho následovníci v divadle, na svého zakladatele nezapomínáme. Zůstává pevně zapsaný i v letokruzích svých „lipových chlapců“. Prof. Josef Skupa založil divadelní tradici, která trvá dodnes a vychází z ní nejenom Divadlo Spejbla a Hurvínka. Přišel s moderním pojetím loutkového divadla a následovníků má dlouhou řadu po celém světě. Milý pane profesore, díky!“ dodává Denisa Kirschnerová.

Vydejte se po stopách Spejbla a Hurvínka do Plzně

Dne 16. 11. 2021 se coby připomínka významného výročí – 130 let od narození profesora Josefa Skupy – pro veřejnost slavnostně otevřel nový sportovně zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka po okolí Boleveckých rybníků u Plzně. Při slavnostním otevření nechyběli zástupci odboru sportu Magistrátu města Plzně, Plzeňské teplárenské, a. s., a Divadla Spejbla a Hurvínka včetně obou hrdinů.

Pokud si budete chtít užít příjemnou zimní procházku a při ní se i s dětmi pobavit, pak se určitě vydejte do okolí Boleveckých rybníků u Plzně. Na okruhu je rozmístěno deset stanovišť, na nichž se setkáte s dřevěnými sochami Spejbla i Hurvínka. Díky moderní technologii (po použití
QR kódu) vás oba hrdinové pobaví krátkým veršovaným rozhovorem. Plnit také můžete různé úkoly a výzvy, nudit se tu rozhodně nebudete. Není divu, když motem celého okruhu je zábava, vzdělávání a pohyb na čerstvém vzduchu, při čemž vám budou dělat společnost dva velcí baviči.

Okruh začíná na hrázi Šídloveckého rybníku a je celoročně volně přístupný. Dá se projít pěšky i s kočárkem, anebo projet na kole, odrážedle či koloběžce. Je proto ideálním cílem pro rodinný výlet.

Také v zimním období na vás v Divadle Spejbla a Hurvínka čeká bohatý program a hostem bude i oblíbená kapela Bombarďák

Na rozdíl od předchozích let se divadlo pro diváky znovu otevře už v lednu. První představení roku 2022 nazvané Pohádky pro Hurvínka se odehraje v sobotu 15. ledna. Hurvínek s Máničkou si v něm užijí moře zábavy při své výpravě do pohádkového světa. Osvědčené tituly doplní i loňská novinka Hurvínek a nezvaný host. Chybět nebudou ani oblíbené hry určené dospělému publiku, například veleúspěšný Hotel Spejbl, ale ani speciální představení pro ty úplně nejmenší diváky – Žeryčku, hop!

V sobotu 12. února se na scéně Divadla Spejbla a Hurvínka poprvé představí Hurvínkova veleoblíbená kapela Bombarďák se svým mimořádně úspěšným interaktivním koncertem. Tato show se setkává s velkým ohlasem nejen u dětí, ale i u jejich rodičů. Je plná divokých písní
a ztřeštěných tanečků, scének okořeněných aktivním zapojením dětských diváků. Díky mnoha slovním narážkám a fórkům se nebude nudit ani dospělý doprovod. Podrobnosti najdete na webu kapely https://www.bongobombardak.cz/.

 

Víte, že…?

I díky celoživotní práci Josefa Skupy bylo v roce 2017 české a slovenské loutkářství, včetně Spejbla a Hurvínka, zapsáno na seznam světového nehmotného kulturního dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu
a kulturu (UNESCO).