Divadlo Spejbla a Hurvínka připravilo na svém webu vzdělávací program a zábavná video představení pro děti

20. březen 2020, 11:10
Divadlo Spejbla a Hurvínka připravilo na svém webu vzdělávací program a zábavná video představení pro děti

Divadlo Spejbla a Hurvínka připravilo speciální webovou stránku pro děti pro dobu karantény

Hurvínek je učí i anglicky

Divadlo Spejbla a Hurvínka se rozhodlo potěšit malé diváky a podle známého přísloví „když nemůže hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře“ vytvořili speciální zábavnou stránku, která jim je věnována. Od pondělí 17. března najdou děti na webu www.spejbl-hurvinek.cz novou záložku BAVTE SE S NÁMI, která jim pomůže překonat nudu a nepříjemná omezení způsobená povinnou karanténou.  Děti se díky seriálu který vznikl ve spolupráci s Českou Televizí mohou s Hurvínkem učit anglicky, vydat se po stopách ohrožených zvířat, ale také si stáhnout vystřihovánky, či omalovánky.  Právě dnes slaví pan Spejbl svůj svátek, v tomto roce pak také neuvěřitelných 100 let!

DOKTOR HURVÍNEK A DOKTORKA MÁNIČKA POMÁHÁJÍ 

PŘEKONEJ NUDU SE SPEJBLEM A HURVÍNKEM

Na webové stránce divadla www.spejbl-hurvinek.cz najdou děti loutkový seriál, který je provede světem chráněných zvířat. Dobrodružství děti čeká v dílech Po stopách rysa, Dlouhá cesta lososa, Netopýří jeskyně, Na křídlech modráska a Tetřívkův taneček. Pokud by se malí diváci chtěli procvičit v němčině, mohou tento seriál sledovat i v německé verzi! Krátký loutkový film na stránkách je věnován také dědečkům a babičkám. Koronavirová hlídka proti nudě, vedená Hurvínkem a Máničkou, zavede děti i do zákulisí loutkového divadla! 

Přiblíží jim, jak vzniká loutkové představení, kdo se na něm podílí a co je k tomu potřeba. Stáhnout si děti mohou také vystřihovánky a omalovánky, díky kterým se dozvědí víc např. o koloběhu vody v přírodě. Dospělí fanoušci si také přijdou na své. Je pro ně připraven seriál Kamila Fajmona „Na poslech“, který mapuje 90 let „zvukové“ historie scény Divadla Spejbla a Hurvínka. 

ANGLICKY S HURVÍNKEM

Děti se se Spejblem a Hurvínkem mohou ale učit i anglicky. Divadlo Spejbla a Hurvínka natočilo ve spolupráci s Českou televizí a British Council 60 dílů angličtiny, ve kterých Hurvínek s Máničkou a dalšími hrdiny této loutkové scény učí děti v krátkých scénkách důležitým anglickým slovíčkům a větným spojením. Tento seriál má i své speciální webové stránky https://decko.ceskatelevize.cz/anglictina-s-hurvinkem

DNES SLAVÍ PAN SPEJBL A VZPOMÍNÁME I NA MILOŠE KIRSCHNERA

Dnes máme Josefa a ten letošní svátek by měl být obzvláště slavný. Protože přesný den páně Spejblova narození není znám, neoficiální den jeho narozenin vychází na dnešek. A dnes je tedy panu Spejblovi 100 let! Navíc 16. března by se dožil Miloš Kirschner, druhý tatínek Spejbla a Hurvínka, 93 let. Vedle osobních dárků měl pan Spejbl  dostat Klub Hurvajz - zážitkový klub pro fanoušky Divadla S+H. Bohužel Covid 19 na vše nasadil roušku a oslavy i veselice se odkládají. „Radost ale pan Spejbl stejně má….z nás všech. Jak jsme se           v ohrožení opět dokázali semknout. Jak při nedostatku roušek šijí tisícovky "bezejmenných" pomocnic a pomocníků roušky doma. Zadarmo. Jen proto, že jsou potřeba. Že držíme spolu a dovedeme si pomáhat. Lepší dárek prostě Pepa nemohl dostat. Přejeme Ti Pepo Spejble, stejně jako všem Josefům všechno nejlepší! Zůstaňte všichni zdrávi a ať je tahle "lapálie" brzy za námi!,“ říká Denisa Kirschnerová, ředitelka divadla Spejbla           a Hurvínka.

PŘÍPRAVY SPECIÁLNÍHO „MIMINÍHO“ PŘEDSTAVENÍ STÁLE BĚŽÍ!

Interaktivní představení pro nejmenší diváky, autorky a režisérky Janky Ryšánek Schmiedtové               a výtvarníka Davida Janoška – ŽERYČKU, HOP!, je stále naplánováno na červen. Doufáme, že budeme moci přivítat děti od 1 do 3 let a umožnit jim tak první divadelní zážitek a podívanou pro všechny smysly každého „mimiňáka“. Tato divadelní inscenace je vytvořená přímo pro vnímání těch skutečně nejmladších diváků. Pro pejska Žeryka se obyčejná procházka do parku změní v nádherné dobrodružství. Vydejte se spolu s ním do světa nad zemí. Do světa těch, co umí lítat, ptáků i mraků, do světa planet, kouzelných vesmírných tvorů a zářících hvězd. Napočítejte s Žerykem do nekonečna, a pak se vraťte zpátky na zem! 

Délka inscenace bude 30 minut, po představení bude následovat dětská herna.

DIVADLO S+H TAKÉ STÁLE PRACUJE NA NOVÉM PŘEDSTAVENÍ PRO DOSPĚLÉ DIVÁKY

V říjnu bude mít premiéru nová hra pro dospělé diváky. Tvůrčí tým Kirschner-Král-Lstibůrek, kteří již v minulosti připravili představení nejen pro děti, ale i pro dospělé např. SPEJBL A MĚSTO HŘÍCHU, připravili novou hru s názvem HOTEL SPEJBL. Spejbl s Hurvínkem se v něm seznámí s podivnými „nocležníky“ , provedou nás spletitými zákoutími lidské duše a v duchu omnia vincit amor (vše překoná láska) přinesou potřebnou naději. Představení je technologicky náročné. Spolupracují na něm light-designéři, či umělci věnující se sound-animaci.  Představení vychází z původního projektu Robina Krále a Jana Lstibůrka Blázinec, na němž se hudebně podíleli osobnosti, jakými jsou – Jiří Suchý, Marek Eben, Tomáš Hanák, Ewa Farna, Iva Pazderková, David Koller ad. 

KLUB „HURVAJZ“ - ZÁŽITKOVÝ KLUB PRO NAŠE FANOUŠKY

Tento rok slaví svých 100 let pan Spejbl, ale brzy ho budou následovat i Hurvínek, Mánička a Žeryk a vůbec celé Divadlo S+H. Proto celý tým divadla vytvořil prostor, který by oslovil fanoušky napříč generacemi. Doufáme, že v něm každý najde něco, co ho zaujme. Diváci se budou moci setkat s interprety divadla S+H, loutkoherci a samozřejmě se Spejblem a Hurvínkem, Máničkou, bábinkou a nezapomeneme ani na Žeryka. V těchto chvílích je spuštění klubu pro fanoušky odloženo, ale hned jak to bude možné, oznámí divadlo nový termín.

Oslavy 100. narozenin pana Spejbla se přesouvají na podzim

Výstava ve Ville Pellé je bohužel kvůli koronaviru zrušena, ale milovníci Spejbla a Hurvínka o ní úplně nepřijdou, připravuje se sice skromnější, zato stálá výstava v Divadle S+H s názvem LIPOVÁ ŠTAFETA, která návštěvníkům divadla přiblíží nejen životaběh pana Spejbla, ale i historii této loutkové scény. Oslavy 100. narozenin pana Spejbla, které se měly uskutečnit v dubnu v pražské Lucerně, se přesouvají na podzim do Divadla S+H. Termín výstavy a samotných oslav bude aktualizován v průběhu následujících měsíců.

Jakmile bezpečnostní rada státu umožní, Divadlo Spejbla a Hurvínka okamžitě najede na připravený hrací plán. Prosíme, sledujte naše webové www.spejbl-hurvinek.cz nebo facebookové stránky www.facebook.com/DivadloSH, kde budeme zveřejňovat pravidelné aktuální informace.