Divadelní festival Ostrava v Praze!!! se blíží: za dveřmi se už rozcvičují Kotík, Cage a Cunningham…

29. září 2014, 15:34
Divadelní festival Ostrava v Praze!!! se blíží: za dveřmi se už rozcvičují Kotík, Cage a Cunningham…

Před padesáti lety jejich návštěva v tehdejším Československu znamenala malou kulturní revoluci, a to zdaleka nejen mezi tanečníky. Nyní se ostravští umělci tuto událost chystají připomenout i v Praze.

Pod projektem s výstižným názvem Pocta Cunninghamovi jsou podepsány slovutné osobnosti: skladatel a dirigent Petr Kotík, dramaturg Jiří Nekvasil a choreograf a tanečník Daniel Squire. V neděli 28. září na Nové scéně pražského Národního divadla v rámci prologu divadelního festivalu Ostrava v Praze!!! přiblíží vynikajícího tanečníka a choreografa Mercea Cunninghama a jeho Dance Company, jehož návštěva se skladatelem Johnem Cagem a výtvarným umělcem Robertem Rauschenbergem v roce 1964 obrátila zdejší kulturní a společenskou scénu vzhůru nohama.

"Považovali jsme s Petrem Kotíkem za důležité, připomenout tuto zcela zásadní událost, která již v šedesátých letech předznamenala spojení Prahy a Ostravy jako budoucích klíčových center české kultury," říká Jiří Nekvasil, spoluautor projektu a ředitel Národního divadla moravskoslezského a dodává: „Zásadní účast Cunninghamova osobního spolupracovníka, choreografa a tanečníka Daniela Squirea toto propojení završuje." Nekvasil věří, že společné dílo elitního orchestru Ostravská banda, baletu Národního divadla moravskoslezského a Opery Národního divadla bude zážitkem i pro současné pražské a ostravské publikum.

Hudbu Johna Cage, Christiana Wolffa a Toshi Ichiyanagiho nastudoval s Ostravskou bandou účastník tehdejšího představení a jedna z klíčových osobností soudobé hudby světového formátu Petr Kotík. Obdobné renomé náleží autorovi choreografie Danielu Squireovi, který v představení spolu s Nicole Morel a členy baletu Národního divadla moravskoslezského také sám tančí. Projekt vznikl ve spolupráci Národního divadla moravskoslezského a Ostravského centra nové hudby s Operou Národního divadla v Praze

Pátý ročník divadelní přehlídky Ostrava v Praze!!! představí od 26. října do 2. listopadu sedm inscenací reprezentujících to nejzajímavější, co se v uplynulé sezóně odehrálo (nebo dozrálo) na scénách ostravských divadel. Předprodej vstupenek probíhá v pokladnách Národního divadla a v sítích www.ticketportal.cz a www.ticketpro.cz. Podrobné informace k přehlídce jsou k dispozici na www.ostravavpraze.eu.