Desperados Highjump 2015 viděl světový rekord i triumf Hulligera

3. srpen 2015, 15:35
Desperados Highjump 2015 viděl světový rekord i triumf Hulligera

Všechno pěkné jednou končí, a tak i letošní ročník cliffdivingových závodů Desperados Highjump je nakonec za námi. Vítězství v královské disciplíně 16 metrů obhájil loňský šampion Andy Hulliger ze Švýcarska, mistrem České republiky se stal budějovický rodák Jan Bílý, mezi ženami dominovala Američanka Bradley Genevieve a všechny ohromil britský třináctiletý zázrak Aidam Heslop.

Letošní ročník cliffdiverských závodů Desperados Highjump svou návštěvností opět přesvědčil, jak je akce v lomu v  Hřiměždicích velmi oblíbená. Na můstcích o výšce dvanáct a šestnáct metrů předvedli přední evropští i světoví skokané vrcholové sportovní výkony.

Vítězství v královské disciplíně obhájil švýcarský skokan Andreas Hulliger. Ten také ovládl soutěž ve skoku z dvanácti metrů a potvrdil tak svou nadvládu na Highjumpu z posledních let. Mistrem České republiky v cliffdivingu se letos stal budějovický skokan Jan Bílý, na druhém místě skončil Jakub Kunášek a bronzovým skokanem se stal Adam Klemm. V ženské kategorii zvítězila Američanka Genevieve Bradley.

Jedním z největších hrdinů skokanských závodů byl však nejmladší ze závodníků, třináctiletý britský závodník Aidan Heslop, který přesvědčil všechny diváky o tom, že má našlápnuto na velmi zajímavou skokanskou kariéru. Nejenže svou juniorskou kategorii doslova ovládl, ale ve skvělém a mnohdy naprosto bezchybném provedení předvedl i mnoho těžších skoků.

Světový rekord nebo hořící australská bomba

Jako každoročně byly na programu Highjumpu také exhibiční skoky.  I letos si skokané připravili opravdové perličky a posunuli tak hranice hřiměždického contestu zase o kousek dál. Liam Atkins, australský sympaťák a showman, předvedl hořící skok z dvanáctimetrového můstku. Člen německého splashdivingového teamu zase pokořil světový rekord ve skoku "prdeláče" z plošiny ve výšce 25 metrů.

Nejlepší flyboarding v ČR a další program

Jedním z dalších vrcholů programu v lomu bylo vystoupení Petra Twistera Civína, v současnosti nejlepšího tuzemského flyboardisty. Ten předváděl nad vodní hladinou triky, které se podobaly těm skokanským. Několikrát pozdravil fanoušky a vrcholem jeho exhibice byla společná show s guru světového splashdivingu, Christianem Elvisem Guthem, který se nenechal dlouho vybízet ke společné performanci.

Samozřejmostí Highjumpu byl také hudební program. Na několika podiích se předvedli zajímavé hudební formace české a slovenské scény.

Dobrou zprávou je, že letošní ročník Desperados Highjumpu proběhl bez žádných větších zranění. Skokané i návštěvníci si užívali slunečné počasí, takové, které podpořilo špičkové sportovní výkony i celkově uvolněnou atmosféru. Nezbývá nic jiného než poděkovat všem skokanům za neuvěřitelné výkony, ostatním účinkujícím za výbornou show a hlavně návštěvníkům za to, že si našli čas a přijeli do Hřiměždic.

Highjump family byla zase spolu a přijala nějaké ty nové členy. Těšíme se na Vás v roce 2016!

Foto: © Nikon, Lukáš Neasi Grössl