DAMU uvede hru a koncert na téma sebevraždy

22. říjen 2014, 11:34
DAMU uvede hru a koncert na téma sebevraždy

Divadlo DISK uvede ve čtvrtek 23. října 2014 premiéru inscenace Die Young! verze 01 o fenoménu generační sebevraždy. Na jejím vzniku se podílí studenti DAMU ze 4. ročníku katedry alternativního a loutkového divadla (KALD). Verze 0.1 uvedená v DISKu předchází stejnojmennému projektu brněnského HaDivadla.

Představení bude složeno ze dvou částí – z inscenované sebevraždy s názvem Pokusy o jejich život v režii Martiny Schlegelové a z inscenovaného koncertu v hudební režii Tomáše Vtípila.

„V první části večera jsme vyšli z kultovní hry britského autora Martina Crimpa Pokusy o její život. Crimp v ní nabízí mnoho možných verzí životního příběhu hlavní hrdinky. My jsme vybrali ty „scénáře“, které souvisejí se západní euroamerickou společností, kde jde o střet mládí a pravidel této společnosti,“ uvedla režisérka Martina Schlegelová. „DISK se v této části změní v galerii a na diváky bude čekat řada výtvarných a divadelních překvapení.“

O druhé polovině večera informuje autor hudby Tomáš Vtípil: „Diváci uslyší 30-40 minut dlouhou autorskou „minioperu“ s živým orchestrem, složenou ze sólových i sborových výstupů. Sami účinkující mají na dílu významný autorský podíl, nejde tedy jen o skupinu interpretů, ale také o skupinu tvůrčí.“ Tematické libreto vychází z deníků českého spisovatele a filosofa Ladislava Klímy a také z Masarykova díla o sebevraždě. „Navíc bychom chtěli hudební vystoupení zpestřit projekcemi snímanými kamerou naživo přímo během koncertu.“
Die Young! uvedené v divadle DISK má pracovní podtitul „verze 0.1“. Ideově totiž vychází ze stejnojmenného projektu brněnského HaDivadla a předchází jeho uvedení. Premiéra Die Young! v HaDivadle je naplánována až na 9. ledna 2015.

Ukázka z inscenace

Co když Terry ve skutečnosti předvídá hrozivé důsledky této hádky a klade nám otázku, co „pomoc“ vlastně znamená? Neříká: „Vaše pomoc mě obtěžuje?“ Neříká, že jediná cesta, jak se ubránit proměně v oběť patriarchálních struktur kapitalismu 21. století, je stát se svou vlastní obětí?
Není toto pravý význam těchto pokusů o jeho život?

Informace o inscenaci

Premiéra: 23. října 2014 v 19:30 v divadle DISK.
Nejbližší reprízy:  26. 10. a 29. 10. 2014 v 19.30.
Vstupenky jsou k dostání buď online na www.divadlodisk.cz nebo v pokladně divadla (ve všední dny od 16:00 do 19:30 a o víkendu vždy hodinu před představením).
Základní vstupné je 120,- Kč a zvýhodněné vstupné je 80,- Kč (pro studenty, seniory a ZTP).

Inscenační tým

Režie: Martina Schlegelová
Hudební režie: Tomáš Vtípil
Scénografie: Lucie Wildtová
Dramaturgie: David Košťák
Produkce: Dominika Antonie Skalová, Veronika Řezníková, Jan Bouša

Hrají studenti 4. ročníku katedry alternativního a loutkového divadla:
Sára Arnsteinová, Anděla Blažková, Petra Kosková, Pavel Kozohorský, Jan Nedbal, Ivo Sedláček, Jiří Šimek, Daniel Tůma.

Pedagogické vedení ročníku
MgA. Petra Tejnorová, MgA. Jiří Havelka Ph.D., MgA. Robert Smolík, MgA. Michal Lázňovský, doc. Mgr. Daniela Jobertová Ph.D.