DAFilms.cz uvádí: Česká dokumentární radost je online!

18. duben 2019, 12:21
DAFilms.cz uvádí: Česká dokumentární radost je online!

Česká radost je tradiční sekce festivalu MFDF Ji.hlava a každoročně představuje to nejlepší z tuzemské dokumentární tvorby. Česká radost v českých kinech a DAFilms.cz nyní přináší vybrané filmy do kin a také ke zhlédnutí online. V letošním roce se můžete podívat na čtyři z nich: Iluzi, Máme na víc, Pasažéry a Dobrý život sokola Bendy.

Dobrý život sokola Bendy je portrétem zasloužilého sokola z moravských Křenovic, byl premiérově uveden na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Snímek má povahu časosběrného dokumentu – obsahuje rodinná videa i archivní filmové materiály. Důležitým motivem filmu je Bendovo dlouholeté přátelství s univerzitním profesorem Ishikawou z Tokia a také vřelé vztahy s americkými sokolkami.

Jak se žije Maďarům v zemi, kterou už osm let vede kontroverzní premiér Viktor Orbán? Odpověď hledá režisérka Kateřina Turečková ve filmu Iluze. V netradičním pojetí filmu jako počítačové hry předkládá režisérka osobní reportáž z Budapešti, kde strávila rok na studijním pobytu. „Po prvním týdnu v Maďarsku jsem si začala uvědomovat, že se tam děje něco zvláštního a šokovalo mě to. Žít v nesvobodném světě je moje noční můra,“ přibližuje Turečková.

Režisérka Jana Boršková ve svém filmu Pasažéři sledovala šest let osudy čtyř dětí po odchodu z dětského domova v Letech u Dobřichovic a to, jak se jim daří začít samostatný život. Všichni hráli v divadelním souboru, který dal filmu jméno – Pasažéři. „Objevila jsem je náhodou a to nejsilnější, co jsem si z jejich představení odnesla, byla jejich autenticita. Hráli kus, který si sami vymysleli: jaké to

bude, až odejdou z dětského domova. Vlastně to nebyli herci. Hráli sami sebe,“ říká režisérka. Film získal na loňské Ji.hlavě Cenu studentské poroty.

Snímek Máme na víc režisérů Robina Kvapila a Radima Procházky sleduje předvolební prezidentskou kampaň Michala Horáčka. „Film se snaží pojmenovat obecné fenomény současné politiky jako jsou PR strategie, fake news nebo proruští trollové. Robin Kvapil se podílel jako Horáčkův poradce na samotné kampani a ve filmu reflektuje svoji ‚dvojroli‘ filmaře a politického stratéga,“ říká Procházka.  Film dává nahlédnout do zákulisí porad, kde se kampaň vymýšlela.

Všechny filmy si můžete pustit na webu DAFilms.cz v rámci předplatného. Měsíční stojí 135 Kč, roční 1 350 Kč. Předplatné nabízí ke zhlédnutí celkem 1 900 dokumentů a hraných českých filmů.

Česká radost v českých kinech je tradiční projekt MFDF Ji.hlava, který přináší filmy ze soutěžní sekce Česká radost do kinodistribuce a následně online.

O DAFilms.cz

Portál DAFilms.cz patří k nejstarším webovým filmovým portálům na světě, byl založen již v roce 2006. Jeho posláním je popularizovat českou i mezinárodní dokumentární kinematografii a vytvořit unikátní veřejně přístupnou videotéku, v níž se dnes nachází přes 1 700 pečlivě vybraných filmových titulů. Na dramaturgii portálu se podílí sedm prestižních evropských dokumentárních festivalů. Českým zástupcem v tomto sdružení je MFDF Ji.hlava, který portál před více než deseti lety založil.