Count Basie Orchestra kompletně zrušili evropské turné! Místo nich vystoupí světové hvězdy Anna Maria Jopek a Kurt Elling

22. září 2015, 8:28
Count Basie Orchestra kompletně zrušili evropské turné! Místo nich vystoupí světové hvězdy Anna Maria Jopek a Kurt Elling

Legendární big band Count Basie Orchestra, který letos slaví 80. výročí, na Moravia Music Festu bohužel nevystoupí. V důsledku špatného jednání Italských promotérů, kteří zrušili objednané koncerty, zrušili Count Basie Orchestra kompletně celé evropské turné v letošním roce. Do náhradního programu však bleskurychle a velice ochotně naskočili Anna Maria Jopek a Kurt Elling.

Count Basie Orchestra měli vystoupit 11. listopadu v Sono Centru. Místo nich však v termínu 3. listopadu uvedeme na podiu Sono Centra exkluzívní dvojkoncert Anna Maria Jopek Quartet & Kurt Elling Quintet. Dalo by se říct, že vystoupí „král a první dáma světového vokálního jazzu“. Kurt Elling, držitel Grammy, je již více než 20 let považovaný za nejlepšího jazzového zpěváka na světě. Každé z jeho předchozích 10 alb bylo nominované na cenu Grammy. V letošním roce vyšlo nové album Passion World, které je dle kritiků jeho nejambicióznějším počinem. Na koncertě se navíc jeho band představí ve zcela novém složení Stu Mindeman (klavír), Ulysses Owens Jr. (bicí), Clark Sommers (bass) a John Mclean (kytara). Anna Maria Jopek je jednou z nejoriginálnějsích zpěvaček současné doby, které skládají poklony Boby McFerrin, Branford Marsalis i Peter Gabriel. Na svém kontě má provtřídní projekty jako například společná deska s fenomenálním kytaristou Patem Methenym, držitelem 18 ocenění Grammy. Spojení Kurta Ellinga s Annou Mariou Jopek je více než logické vzhledem k jejich vzájemnému uměleckému obdivu. Kurt Elling dokonce na své nové album převzal její píseň Me Jedyne Niebo.

„Informace o zrušení turné Count Basie Orchestra nás dost zaskočila. Museli jsme to samozřejmě začít hned řešit a nedokážu si představit, že bychom návštěvníkům a příznivcům festivalu nenabídli adekvátní náhradu. Světové hvězdy jsou však blokované rok a více dopředu. Jsem tedy velice šťastný, že esa jako Kurt Elling nebo Anna Maria Jopek byli schopni okamžitě řešit termíny a přizpůsobit své plány tomu, aby mohli přijet a společně v jeden večer vystoupit.“ říká ředitel festivalu Josef Buchta.

Na programu se dále objeví galantní francouzští Electro Deluxe (2. 10. Metro Music Bar) v čele s americkým zpěvákem Jamesem Copleym, kteří se prezentují jako vlci v rouše beránčím. Zprvu totiž vypadají velice nevinně, ale po čas koncertu rozjíždí nebezpečnou show, která se za deset let jejich fungování rozvinula od prvotního electro-jazzového zvuku k energií nabitému koktejlu přisprostlého soulu a funku s nádechem noblesy. Ve festivalovém line upu nebyl opomenut rezidenční B-SIDE BAND bandleadera Josefa Buchty a hvězda českého hudebního nebe, zpěvák a herec Vojtěch Dyk (13. 11. Metro Music Bar a 14. 11. Sono centrum). Společně vystoupí hned dvakrát a těmito koncerty se na více než rok dočasně rozloučí s publikem. Pro příští sezónu totiž připravují scénické provedení kontroverzní MASS Leonarda Bernsteina.

Vstupenky na jednotlivé festivalové koncerty jsou v předprodeji v síti Ticketstream i v obvyklých kamenných předprodejích Indies (Poštovská 2), Student Agency v DpL (Nám. Svobody) a TIC Brno (Radnická 2). Již zakoupené vstupenky na zrušený koncert Count Basie Orchestra je možné vyměnit za vstupenky na koncert Anna Maria Jopek Quartet & Kurt Elling Quintet, rovněž je možné je vrátit za plnou cenu. Více informací na www.moraviamusicfest.cz a sociálních sítích Facebook a Twitter.

VIDEOSESTŘIH ZE 7. ROČNÍKU S PODTITULEM JAZZ VOICES