Co sbalit na výlet, aby vám nedošla energie

10. srpen 2020, 12:16
Co sbalit na výlet, aby vám nedošla energie

Léto je v plném proudu a počasí přeje výletům. Než však vyrazíte do přírody, sbalte si kromě kvalitního vybavení také zásobu energie pro případ, že by vám v horách došel dech.

Energie, která zdolává kopce

Na túře, kole i treku se občas hodí něco, co tělu dodá okamžitou, dlouhotrvající energii. Jednou z takových zázračných potravin je tsampa – tradiční tibetský pokrm, který si v drsné krajině Himálaje oblíbili i místní Šerpové. Dává jim dlouhotrvající energii i pocit sytosti na celý den.

Ne nadarmo proto jedno tibetské přísloví říká, že „s hrstkou tsampy přejdeš Himálaj.“ I když se zrovna nechystáte zdolat nejvyšší horu světa, dřív nebo později oceníte tsampu v batohu i na výletě po Česku.

Super zdravá svačina

Tsampa přitom není nic víc než pražený mletý ječmen, který v sobě ukrývá překvapivě výjimečné vlastnosti. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu, proteiny i betaglukan. Posiluje imunitu, pomáhá proti cukrovce a snižuje riziko rakoviny, infarktu a dalších nemocí. Oproti jiným obilninám má také nejnižší glykemický index a minimum lepku.

21 

Snadná příprava bez vaření

Tsampu navíc připravíte velmi snadno a rychle, aniž byste museli vařit. Před túrou ji stačí uplácat do malých kuliček nebo jen zabalit do batohu a vyrazit – jako to dělá Michal. „Tsampu si rád beriem do prírody. Keď idem na pár dní do lesa, nepotrebujem moc iného jedla. Nejradšej ju mám len tak naslano s trochou masla.“

 37

Tsampu si však vychutnáte i doma v ranní kaši, palačinkách, smoothie nebo polévkách. Inspirujte se desítkami prověřených receptů a vyzkoušejte tsampu bez příchutě nebo v meruňkové směsi.

 eu_logo_tsampa