Co mít na výletě s sebou, na sobě a na nohách

10. leden 2021, 23:35
Co mít na výletě s sebou, na sobě a na nohách

Chystáte se na dobrodružný výlet? Nebo jdete jenom navštívit nejbližší vyhlídku s kamarády? Co si vzít na sebe a co nezapomenout sbalit do batohu?

Pokud se chystáte na výlet a nejste si jistí, jak se na něj vhodně vybavit, jste na správném místě. Zabalit si baťůžek s pár věcmi, hodit na sebe nějaké oblečení a nazout boty, po kterých v botníku šáhnete jako první, je dozajista ta snadnější varianta, ale rozhodně ne ta správná a výhodná. V tomto článku se dočtete, proč si na přípravě dát záležet a jak na to.

S sebou

Na jednodenní výlet vám bude bohatě stačit batoh o velikosti 20 litrů, ale existuje hned několik nezbytností, kterými je třeba ho naplnit. Základem jsou doklady a hotovost, které pravděpodobně nosíte všude s sebou, ale je dobré na to při chystání myslet. Další nepostradatelností je jídlo a dostatek vody. Je možné, že na oběd si budete chtít zajít do restaurace na nějaké plnohodnotné jídlo, ale mít po ruce něco na zub určitě nebude na škodu. Stačí například obložené pečivo, ovoce nebo zelenina (některý druh, který není tak snadné rozmačkat, ať nemáte v batohu nadělení), nějaká sladkost nebo třeba oříšky. Pro všechny případy je dobré mít s sebou i malou lékárničku se základním vybavením a baterku nebo čelovku, kdybyste se náhodou ztratili a zastihla vás tma. Abyste tomuto případu předešli, zabalte si mapu, i když máte navigaci v mobilním telefonu, jelikož i elektronika může občas selhat. Na ochranu proti otravným hmyzím kousancům nezapomeňte repelent a proti slunci opalovací krém a pokrývku hlavy. Pokud plánujete výlet někam dále od civilizace, možná budete potřebovat i kapesní nožík a nějaký nástroj na rozdělávání ohně (sirky, zapalovač). V batohu nesmí chybět ani ochrana proti dešti a nějaké rezervní oblečení (ponožky, šátek, rukavice, čepice, vrstva navíc). Tím se dostáváme k tomu, jak se ošatit.

 fffffffoto

Na sebe

Při oblékání je vždy třeba myslet na změnu počasí. Nežádoucí je podchlazení, ale i přehřátí. V tomto ohledu je nejvhodnější zvolit vrstvený systém oblékání, kdy každá z vrstev plní jinou funkci. První odvádí pot a je rychleschnoucí, druhá izoluje, třetí chrání před větrem a poslední chrání stoprocentně před větrem a deštěm. Všechny vrstvy by si ale měly zachovat prodyšnost. V každém případě by oblečení mělo být pohodlné a dobře padnoucí. Na horní polovinu těla můžete zvolit dámská nebo pánská trička Nike, na něj mikinu z fleecu a jako třetí vrstvu softshellovou bundu. Do batohu přibalte pláštěnku. Kalhoty by měly mít dobrý střih a několik kapes, které při výletu jistě využijete. Pod ně můžete zvolit funkční prádlo.

Na nohy

Na výlet byste vždy měli volit sportovní obuv. Je ideální, pokud je z dostatečně lehkého, ale zároveň prodyšného materiálu. Pokud doma žádné takové nemáte, dobrou volbou by mohly být například boty Nike. Záležet si dejte na výběru velikosti a boty zkoušejte nejlépe s ponožkami, které se chystáte při výletu mít na sobě. Před odjezdem si s předstihem boty dostatečně prošlápněte, abyste v nich poté vydrželi celý den. A nezapomeňte, že nejdůležitější je si výlet pořádně užít.