Co budete číst o Vánocích? Knižní tipy nejen pod stromeček

21. listopad 2019, 15:19
Co budete číst o Vánocích? Knižní tipy nejen pod stromeček

Nakladatelství MOBA vydalo během letošního roku celou řadu výjimečných titulů. Jejich výběr může sloužit jako skvělé tipy na vánoční dárky. 

Detektivky

 První padlí, Volker Kutscher – knižní předloha ikonického německého seriálu Babylon Berlin

Již pátý příběh berlínského detektiva Gereona Ratha zavede čtenáře do roku 1933. Říšský sněm hoří! S okamžitou platností se ruší všechny dovolené! Rath se vrací do Berlína. Je zapřažen do štvanice na komunisty vedené politickou policií a musí objasnit záhadnou sérii vražd, které padají za oběť další a další veteráni světové války.

 Proti proudu, Rachel Caine – napínavý americký thriller je volným pokračováním úvodního krimi příběhu Na dně. 

Co všechno se může stát u jezera Stillhouse obyčejné americké manželce? A co se stane, když její bývalý muž a zároveň sériový vrah uteče z vězení? Podaří se jí plavat „Proti proudu“ a nenechat se strhnout?

  Stínový vrah, Arnaldur Indridason – mrazivý islandský krimi příběh proslulého autora z Reykjavíku během druhé světové války. 

Co spojuje brutálně popraveného britského obchodníka, pochybné pokusy prováděné v minulosti na islandských dětech a špionážní činnost na Islandu ve čtyřicátých letech? 

 Úplně jiný příběh, Håkan Nesser - nejlepší švédská detektivka roku s nominací na The CWA International Dagger Award 2019. 

Příběh šesti Švédu, kteří se náhodně potkali během dovolené v Bretani. Z tohoto pobytu zůstanou fotografie, obraz namalovaný akvarelovými barvami, a především cosi jako deník, který podrobně líčí, co se během pobytu odehrálo. Uplyne pět let a někdo začne tyto lidi postupně zabíjet…

 V troskách tornáda, Linda Castillo – další případ Kate Burkholderové z tajemného kraje amišů. 

Na městečko Panters Mill v Ohiu udeří ničivé tornádo. Při odklízení následků je v pytli nalezena lidská kostra. Bez končetin. Něco je okousalo. Kate se pouští do vyšetřování třicet let starého zločinu či zamaskované nehody. A pátrání ji znovu přivádí mezi amiše, kteří bedlivě střeží své soukromí. 

 Vykrvácet, Michael Robotham - důmyslný psychothriller australského spisovatele. 

Brutálně zavražděný otec. Dcera podezřelá z vraždy. A jedno hluboko pohřbené tajemství…

Život v poklidné anglické vesničce Wellow je nečekaně narušen vraždou Raye Hegartyho, vysloužilého policisty a místního hrdiny. Čím víc hrůzných detailů se bývalý klinický psycholog Joseph O’Loughlin o životě mladé dívky dozvídá, tím hůř dokáže ovládat dlouho potlačovaný vztek… 

 Třináctá oběť, Tony Parsons – londýnský detektiv Max Wolfe opět v akci! 

Za rozbřesku jednoho zasněženého únorového rána je v centru londýnské Čínské čtvrti nalezen chladírenský kamion. V něm je dvanáct žen, které do země nepochybně přicestovaly nelegálně. V jeho kabině detektiv konstábl Max Wolfe z centrály na West Endu najde třináct pasů.Hon za poslední pohřešovanou ženou zavede Wolfa do samotného srdce temného světa soustředěného okolo pašování lidí, masové migrace a obchodu s lidmi. 

 Mstitel z Jenštejna, Vlastimil Vondruška - Jiří Adam z Dobronína znovu zasahuje

Jiří Adam z Dobronína se na vyjížďce před pražskými hradbami setká s Václavem Hrzánem z Harasova, který nedávno koupil hrad Jenštejn. Ten se mu svěří s neurčitými obavami. Následujícího dne je zavražděn jeho bratr, a to přímo v budově Královské komory. Vyšetřením neslýchaného zneuctění královského úřadu je pověřen Jiří Adam z Dobronína. Zatímco ho pražský purkrabí nutí, aby pátral na Pražském  hradě, zdá se, že stopy vedou spíše do okolí Jenštejna.

 Spojení, Julian Gough - technothriller s tlukoucím srdcem

Vítejte v blízké budoucnosti. Vítejte v éře, ve které vám ledničky připomínají, abyste nezapomněli vzít léky ve správný čas. V době, kdy jsou auta poháněny pohybem po povrchu silnic obložených solárními panely, kdy se drony snášejí v ulicích nad hlavami a mohou doručovat nejen poštovní zásilky, ale i biologické zbraně, nepříznivé počasí či rozpoutat občanské nepokoje.

V tomto světě jsou domy stavěny bez oken v prvních patrech, aby chránily své obyvatele před povodněmi. Zde si můžete uložit pokutu výběrem převzetí odpovědnosti za ovládání vlastního vozidla, sledovat blízké přímým přenosem tlukotu jejich srdce do zařízení připoutaných k vašemu zápěstí nebo zažít díky virtuální realitě milostné interakce s bytostmi vašich snů. Tady, ve skutečné realitě (pokud zůstává něco jako skutečná realita), můžete svůj vzhled transformovat pomocí fenoménu e-kůže. 

Vítejte, čtenáři. Vítejte ve světě nejnovějšího okouzlujícího a přátelského románu Juliana Gougha Spojení.  

 Romány

 Kronika zániku Evropy, Vlastimil Vondruška

Kniha o tom, jak to celé začalo a jak by to mohlo skončit. Vypráví o osudech rodiny Wagnerů prožívajících postupný úpadek evropské civilizace. Kniha je rozdělena na dvě části. První díl nazvaný „Jak to celé začalo“ popisuje léta 1984 – 2019 a vychází z reálného vývoje Čech a Evropy. Druhý díl „Jak by to celé mohlo skončit“ modeluje formou utopie jeden z možných vývojů společnosti po roce 2020, který by mohl vést až k zániku evropské civilizace.

 Poslední léto, Judith Kinghorn - Píše se rok 1914, začátek nádherného zlatého léta – a konec jedné éry. Na víkendovém večírku se Clarissa seznámí s Tomem Cuthbertem, studentem univerzity, který je na prázdninách u své matkya je jím naprosto okouzlená. Tom je pohledný a uhrančivý, ale taky ambiciózní, chytrý, rozhodnutý pro kariéru právníka, bystrý pozorovatel a muž, který dobře ví, co chce. A teď právě je tím, co chce, Clarissa. Zatímco se přátelství mezi oběma mladými lidmi prohlubuje, svět a politika kolem nich se mění. A zanedlouho světem – a vším, co znají – otřese válka, která jim navždy změní život.

 Múza z Vídně, Caroline Bernard

Když vinou indiskrétnosti tisku vešly ve známost tajné zásnuby Gustava Mahlera, oslavovaného ředitele vídeňské Opery, a Almy Schindlerové, nejkrásnější dívky města, byla celá Vídeň rozčilením bez sebe. Její první láskou byl malíř Gustav Klimt, pro Gustava Mahlera byla múzou ‒ Alma Schindlerová vyrůstá mezi vídeňskou bohémou a je umělkyně. Její vášeň patří hře na klavír, především ale komponování. To vše ale jen do té chvíle, než potká Gustava Mahlera a po uši se zamiluje. Při sňatku v roce 1902, po krátkém, ale bouřlivém období zasnoubení, věří dvaadvacetiletá Alma v zářnou budoucnost. Po boku Gustava Mahlera, velkého hudebníka své doby, vede život v mnohém odporující zavedeným, konvenčním a zkostnatělým společenským normám, o jakém sní mnoho žen. Přesto má i tento intenzivní život své stinné stránky…