Cesty Gurmána — kde ochutnat nejvyhlášenější speciality Česka?

6. říjen 2024, 0:03
Cesty Gurmána — kde ochutnat nejvyhlášenější speciality Česka?

Vyrazit na cesty po českých krajích znamená nejen objevovat krásy přírody a historických měst, ale také ochutnávat unikátní gastronomické poklady. Každý kraj má své speciality, které stojí za to ochutnat, a tak se vaše cesty mohou stát doslova gurmánskou odyseou. Česká kuchyně je proslulá svou rozmanitostí a chutěmi, které se mění v závislosti na regionu. Každý kraj má své tradiční pokrmy, které představují to nejlepší z lokálních surovin a kulinářských postupů. Pokud patříte mezi milovníky dobrého jídla, cestování autem po Česku vám otevře dveře do světa těch nejvyhlášenějších specialit, které stojí za to ochutnat.

Víno a moravské speciality

Jižní Morava je známá nejen svými vinicemi, ale také skvělou kuchyní. Typickým pokrmem je zde moravský vrabec, doprovázený houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Pro milovníky masa je zelná polévka nebo moravské uzené ideální volbou. A samozřejmě nemůžete opustit Moravu, aniž byste neochutnali skvělé místní víno a drobné občerstvení, jako jsou škvarkové pagáčky. Ve Slezsku a Moravskoslezském kraji převládají vydatná jídla, která zahřejí v chladnějších dnech. Typickou pochoutkou je krvavá klobása nebo slezský bigos. Tradiční polévkou na Valašsku je valašská kyselica. Mezi sladkým pečivem udržují věhlas valašskému regionu valašské frgále.

Rybí poklady a sladké dobroty v jižních Čechách

Jižní Čechy jsou známé zejména pro své rybníky a lahodné rybí speciality, jako je kapr na másle nebo kapří hranolky. Z tradičních sladkých pokrmů pak vyniká jihočeský koláč s tvarohem nebo mákem. Jižní Čechy jsou tak ideální pro všechny, kdo milují ryby a sladké delikatesy. A knedlíková Šumava nezapře své kulinářské příbuzenství s přeshraničním Rakouskem. Šumava se tak může hrdě nazývat knedlíkovým královstvím. Knedlíky se zde dělají plněné, polévané i sypané, s borůvkami z lesa, kterým zde říkají černé jahody, i meruňkami ze sadů. Typickým valašským pokrmem je valašský kontrabáš, jehož základní surovinou je pohanka. K oblíbeným dezertům patří trhanec a tvarohové koláčky.

Chodské koláče a pivní speciality v západních Čechách

Když se řekne Plzeň, většině lidí se vybaví slavné plzeňské pivo. A právem! Tento region je synonymem pro pivo, které doplňují tradiční pokrmy jako vepřo knedlo zelo nebo plzeňská sekaná. Pivo se zde nejen pije, ale také používá k vaření. Pokud sem zajedete, určitě ochutnejte vepřové maso pečené na pivu s cibulí a česnekem nebo štrúdl z pivního těsta. Chodsko má svůj specifický dialekt, kulturu a samozřejmě i kuchyni. V celé České republice jsou známé chodské koláče, které musí mít průměr alespoň 30 cm a specifické zdobné ornamenty ze směsi máku a povidel nanášené do tvarohového povrchu.

Ať už se chystáte cestovat po českých krajích za kulinářskými zážitky nebo vyrazíte za dobrodružstvím, nezapomeňte se na cestu dobře připravit. Jedním z důležitých faktorů, které promění vaše cesty v poklidnou jízdu bez starostí je dostatečné pojištění. K větší jistotě na cestách přispívá i havarijní pojištění, které pokryje škody na vašem vlastním vozidle – ať už jde o havárii, vandalismus, nebo přírodní živly. S kvalitním pojištěním můžete cestovat v klidu a soustředit se jen na to, co máte před sebou – dobré jídlo a krásné zážitky. Výhodné pojištění na míru naleznete zde.