Cestování s dětmi. Co si s sebou zabalit a nezapomenout doma?

7. únor 2022, 6:26

Všichni rodiče moc dobře vědí, že cestování s dětmi má určitá specifika a nemusí to být vždy úplně jednoduché. Existuje však mnoho kroků, které můžete učinit, aby cesta i samotný pobyt mimo domov proběhly bez větších komplikací.

pexels_free_01

Buďte připraveni na všechny možné zdravotní komplikace

Ať už se chcete s dětmi vydat kamkoli, rozhodně by vám neměla chybět cestovní lékárnička. Její součástí může být teploměr, léky proti nevolnosti, bolesti, horečce, průjmu či zácpě, ale také repelent, gel po štípnutí hmyzem, dezinfekce, obinadla nebo náplasti. Rozhodně byste si měli zabalit i kartičku zdravotní pojišťovny, pokud byste potřebovali ošetření u lékaře. Pokud se navíc vydáváte do nějaké exotické destinace, děti raději dejte očkovat, neboť zde existují rizika atypických onemocnění.

Nezapomeňte na zábavu

Dlouhé cesty děti obvykle příliš nebaví. Proto byste měli mít s sebou jejich oblíbené hračky. Pokud vyrážíte na cesty autem, můžete si vzít např. box na hračky, který si můžete pořídit výhodněji díky slevovým kupónům na XXXlutz.cz, ale především vám pomohou udržet po celou dobu pořádek. Navíc bude existovat menší šance, že se něco ztratí. Chybět by vám v každém případě neměla ani oblíbená knížka, plyšový kamarád či společenská hra. Všechny tyto způsoby mohou dítě zabavit, takže cesta proběhne bez větších problémů.

Vezměte si s sebou dostatek jídla a pití

Jistě, v cílové destinaci zřejmě rádi ochutnáte nějaké místní speciality, nicméně mějte určitě připravenou svačinku na cestu. Prázdný žaludek totiž může vést k nevolnosti. Ideální je čerstvé ovoce a zelenina, přesnídávky nebo dětské sušenky. Samozřejmě byste neměli podceňovat ani dostatek tekutin, což platí především pro horké letní měsíce. Vhodná je čistá (neperlivá) voda či vodou naředěné dětské džusy. Pokud budete cestovat s malým miminkem, jež pije kojenecké mléko, zabalte si s sebou i termosku.

pexels-photo_free_02

Neopomeňte ani praktické věci

Na cestu si určitě přibalte také praktické věci. Rozhodně by vám nemělo chybět oblečení na převlečení, ať už pro případ menší nehody (děti ne vždy vydrží na toaletu), anebo pro situace, kdy se razantně změní počasí. Doma nenechejte ani jednorázové plenky, tedy za předpokladu, že necestujete s „puberťáky“, kterým bude zřejmě stačit jen mobilní telefon. Určitě ale zabalte polštářek pod hlavu či deku a k dispozici byste měli mít i speciální sáčky na zvracení, které si je dnes možné pořídit v mnoha obchodech.

Tipy pro cestování s dětmi

Ačkoli vám výše uvedené informace mohou pomoci cestovat s dětmi bez větších problémů, existuje mnoho dalších věcí, které můžete udělat, aby vše proběhlo tak, jak má. Pokud se tedy v nejbližší době chystáte na cestu, určitě si ještě přečtěte naše závěrečné tipy.

  • Buďte připraveni na každé počasí. V létě mohou být opravdu tropická horka, v zimě zase extrémní mrazy. Myslete na to při balení oblečení.
  • Určitě dětem vezměte pláštěnku, stejně jako gumáky.
  • V kufru či cestovní tašce musíte mít i vlhčené ubrousky nebo kapesníčky.
  • Nezapomeňte děti chránit proti ostrému slunci. Zabalte tedy čepičku či klobouček, především ale opalovací krém k vodě. Pro malé děti přitom volte produkty s vyšším faktorem, pro kojence ideálně 50+. Hodit se navíc může i krém na spáleniny od slunečních paprsků.
  • Pokud se chystáte k vodě, vezměte si vše pro vodní radovánky. Chybět by vám neměla nejen osuška a plavky, ale také plážové pončo, bábovky na písek, kruh, rukávky, gumový míč, nafukovací matrace nebo potápěcí brýle.
  • Pozornost věnujte také zabalení dětské kosmetiky. Patří sem určitě mýdlo a šampón pro děti, ale třeba také tělové mléko nebo olejíček.
  • Chystáte-li se na cestu s menšími dětmi, přibalte si i nočník. Vhodnou alternativou nicméně může být také adaptér na klasické WC.