Českého lva doprovodí v březnu kapela Blue Shadows Petra Ostrouchova

13. únor 2022, 21:05
Českého lva doprovodí v březnu kapela Blue Shadows Petra Ostrouchova

Málokterá kapela je tak úzce propojena s filmem jako multižánroví Blue Shadows, kteří se postarají 5. března o hudební doprovod při ceremoniálu filmových cen Český lev.

Zakladatelem a duší této formace je Petr Ostrouchov, který má jako skladatel filmové hudby na svém kontě osm nominací na Českého lva (včetně letošní za film „Divadlo ve filmu: Amerikánka“). Jeho spoluhráči v kapele jsou excelentní muzikanti, kteří jsou doma v mnoha hudebních žánrech: kytarista Josef Štěpánek, violoncellista Jiří Bárta, bubeník Martin Novák a baskytarista, kytarista a hráč na klávesové nástroje Matěj Belko. „Mám radost, že se podařilo sladit diáře a na Českých lvech letos budeme moci zahrát,“ uvádí kytarista, skladatel a producent Ostrouchov a dodává: „vzhledem k vytíženosti všech muzikantů máme koncertů velmi málo a Český lev tak bude jedním z mála našich letošních vystoupení.“ „Blue Shadows jsou se svým mixem entuziazmu i stoprocentní profesionality, stejně jako provázaností se světem filmu, tím správným hudebním partnerem pro letošní České lvy,” říká Tereza Rychnovská, výkonná ředitelka ČFTA.  

Udílení výročních cen České filmové a televizní akademie Českých lev se uskuteční v přímém přenosu České televize na ČT1
5. března od 20.10 hodin z pražského Rudolfina. Večerem diváky provede poprvé moderátor Jiří Havelka.

Více informací na www.ceskylev.cz.

Blue Shadows vznikli při příležitosti nahrávání hudby k televizní sérii Modré stíny a podíleli se na albu Vladimíra Mišíka „Jednou tě potkám“, které získalo šest cen Anděl za rok 2019, i na nedávno vydaném albu „Noční obraz“. „Když mi Vláďa Mišík před čtyřmi lety nabídl spolupráci na novém albu (právě po našem společném vystoupení na Českých lvech), rovnou jsem mu nabídl Blue Shadows,” vysvětluje Petr Ostrouchov, producent obou Mišíkových alb. Kapelu, která svoje první vlastní album vydala v roce 2016, tvoří dále jeden z našich nejvyhledávanějších studiových a koncertních kytaristů Josef Štěpánek, violoncellista Jiří Bárta, respektovaný umělec ve světě vážné hudby, a citlivý bubeník Martin Novák. Nejmladší posilou sestavy Blue Shadows je pak baskytarista, kytarista a hráč na klávesové nástroje Matěj Belko.

Největšího ocenění si z filmové produkce loňského roku u akademiků získaly dva filmy, které se shodně mohou pyšnit 13 nominacemi na Českého lva: debut režiséra Michala Nohejla Okupace, tragikomické drama z období normalizace, a životopisné drama Zátopek režiséra, spoluproducenta a spoluautora scénáře Davida Ondříčka. 11 nominací získala fantaskní komedie Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima, film o spisovateli, jemuž náhlý sled událostí otočí život vzhůru nohama. 9 nominacemi se může pochlubit Atlas ptáků, sonda do komplikovaných rodinných vztahů a světa komunikačních technologií, jehož režisérem je Olmo Omerzu. 8 nominací si vysloužily Chyby, romantické drama režiséra Jana Prušinovského o vyrovnávání se s vlastní minulostí. S 5 nominacemi nastupuje do závěrečného klání o Českého lva televizní cyklus režisérky Lenky Wimmerové Božena o první velké české spisovatelce Boženě Němcové a 4 nominace získal mezinárodně ceněný animovaný film Michaely Pavlátové Moje slunce Mad, poeticky vyprávějící příběh Češky provdané do Kábulu.