Česká tvorba pro děti má velkou šanci uspět i ve světě

22. září 2014, 13:55
Česká tvorba pro děti má velkou šanci uspět i ve světě

Česká tvorba pro děti a mládež si historicky vybudovala ve světě silné jméno. Nyní, i díky vzniku stanice Déčko, se dětské pořady opět ve velkém dostávají do nominací mezinárodních festivalů. Vedle tradičních Večerníčků se poroty zajímají i o hrané a populárně-naučné pořady.

„Česká televize dnes vyrábí třikrát více pořadů pro děti a mládež, než tomu bylo před rokem. V tomto případě ale zvýšení kvantity neznamenalo pokles na straně kvality, bylo to spíše naopak. Už před startem dětského kanálu se ukázalo, jak velký potenciál v oblasti tvorby pro děti Česká republika má,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Na jedné straně, například u Večerníčků, můžeme vycházet ze silné tradice specifické poetiky i řemesla, na straně druhé tu ale vznikají zcela nové, moderní dětské formáty. Skvělým příkladem, kdy se spojí obojí, je pohádkový příběh režiséra Karla Janáka Jirka a bílé myšky. Vznikl ve spolupráci s Evropskou vysílací unií a už nyní má mezinárodní ocenění z festivalů v Chicagu a v Černé Hoře, nyní byl navíc nominován v obrovské konkurenci na festivalu v íránském Isfahánu.“

Íránce v rámci Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež zaujal i animovaný příběh Nejmenší slon na světě od nadaného výtvarníka a režiséra Libora Pixy vyrobený technologií 3D. Jeho vybrané díly spolu s příběhy z Večerníčků Bílá paní na hlídání, Vosa Marcelka a Štaflík a Špagetka se brzy představí také na 12. ročníku Bienále animácie v Bratislavě.

Zábavně-vzdělávací pořad Lovci záhad se zase nyní objevil mezi nominovanými v kategorii Mládež na Japan Prize 2014. Významná je také nominace vánoční pohádky Duch nad zlato v německém Schlingelu nebo úspěch prázdninové hry České televize Zachraňte duhu, která se bude ucházet o titul Nejlepší on-line projekt v rámci celoevropských cen Prix Europe 2014.