Česká televize představila vánoční pohádky a filmové premiéry

11. listopad 2015, 9:08
Česká televize představila vánoční pohádky a filmové premiéry

Česká televize představila svůj vánoční program. Na co se těšit a kdy se raději jít ven koulovat?

Janák, Strach a Nvota natočili pro Českou televizi tři nové vánoční pohádky

Česká televize o letošních Vánocích nadělí divákům tři premiérové pohádky od tří výrazných režisérů, Karla Janáka, Jiřího Stracha a Juraje Nvoty. Tentokrát se jejich hrdinové musí vypořádat s nepřízní osudu, kterou zapříčinila prázdná královská pokladna, zapomnětlivá sudička nebo čarovný nápoj. A právě ten se stane hlavním spouštěčem příběhu štědrovečerní pohádky Korunní princ s Kryštofem Hádkem, Patrikem Děrgelem a Evou Josefíkovou.

„V prosinci roku 1993 se poprvé na obrazovce objevil film Sedmero krkavců, který stojí na začátku tradice premiérových štědrovečerních pohádek. Za posledních dvaadvacet let se z nich stal fenomén, který každé Vánoce v jediný okamžik sdílejí miliony lidí. Pro mě tak hlavně z tohoto důvodu představuje štědrovečerní pohádka jeden z pomyslných vrcholů celého televizního roku,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák adodává: „Letošní pohádka Korunní princ v sobě spojuje to, pro co naši tvorbu pro děti vyhledávají vysílatelé všude na světě, napětí, humor, jasné etické poselství a citlivé provázání klasických motivů a moderního filmového pojetí.“

Když se na začátku štědrovečerní pohádky Korunní princ Karel (Kryštof Hádek) nesmíří s tím, že by království mělo připadnout jeho bratrovi (Patrik Děrgel), a nalezne kouzelný lektvar, který Janovi vymaže paměť, odstartuje řetězec dramatických situací, které nejednou diváka překvapí i pobaví. „Jaký je princ Jan? Když řeknu, že nevím, tak mi to přijde nejpřesnější. Princ Jan je totiž opakovaně pod vlivem lektvaru zapomnění. A slovo nevím' se tak stává jeho leitmotivem,“ přibližuje svoji roli Patrik Děrgel.

V režii Karla Janáka, který už má na svém kontě dvě úspěšné vánoční pohádky (Dvanáct měsíčků, Princezna a písař), se v Korunním princi objeví řada výjimečných hereckých osobností. Vedle Kryštofa Hádka a Patrika Děrgela v rolích královských synů a Evy Josefíkové coby princezny i Josef Abrhám, Jaromír Hanzík, Zlata Adamovská, Petr Štěpánek, Veronika Freimanová, Jaroslav Plesl, Kristýna Boková a další.

Na Boží hod vánoční se bude ve Svatojánském Věnečku Jiřího Stracha Jiří Mádl jako prostý kuchtík Ondra ucházet s dalšími, sice urozenějšími, ale velmi podivnými nápadníky o ruku princezny Verunky, která se musí bohatě vdát, aby zaplnila prázdnou královskou pokladnu. „Verunka není jen tak obyčejná princezna. Je to chytrá holka, která se ráda věnuje matematice a fyzice a hlavně má sny jako každé děvče, třeba o tom svém princi na bílém koni, který sice opravdu přijede, ale ukáže se, že ani on ani jiní urození nápadníci nejsou to pravé,“ popisuje „svoji“ princeznu Eliška Jansová, která se objevila jako dvorní dáma i v loňské štědrovečerní pohádce Princezna a písař.

Stejně jako loni bude i letos součástí svátečního programu koprodukční česko-slovenská pohádka. Johančino tajemství potěší na druhý svátek vánoční všechny příznivce silných hrdinek, které se, ač jim osud již od narození klade do cesty samé překážky, umějí o své štěstí a lásku postarat samy. I když s malou pomocí sudičky, jež před lety zapomněla tyto ingredience vložit Johance do kolébky. Záhadou a tajemstvím je samotná Johanka a její tajná láska k princovi. Pohádka se vždy čte od začátku a režíruje od konce, tedy od poselství. Tím by měla být víra v lásku, víra v naději a nekonečný vděk za tyto dary života,“ poodhaluje Johančino tajemství režisér Juraj Nvota.

Štědrovečerní nadílku ČT1 doplní po Korunním princovi dnes již kultovní, do zimní krajiny zasazené Tři oříšky pro Popelku. Pohádky budou diváky České televize ale provázet po celé Vánoce, těšit se mohou na Anděla Páně, Kouzla králů, Peklo s princeznou, Tajemství staré bambitky a řadu dalších. Navíc Česká televize nabídne historicky první pohádku pro sluchově postižené děti a jejich rodiče, hranou neslyšícími herci ve znakovém jazyce. Unikátní pohádkový příběh Vánoční království uvede 23. prosince magazín Televizní klub neslyšících.

Mádl s Kuchařovou, Geislerová s Bárdos a Polívka s Melíškovou ve vánočních premiérách ČT

Česká televize nabídne svým divákům během svátků tři filmové premiéry. Poprvé budou moci v televizi zhlédnout kritiky i publikem oceňovaný snímek Fair Play, hvězdně obsazené Anděly všedního dne i novou komedii s Jiřím Mádlem a Taťánou Kuchařovou Správnej dres.

Původní televizní film Správnej dres vznikl podle scénáře Petra Kolečka a v režii Stanislava Sládečka. Jiří Mádl se v něm coby hokejová hvězda vrací během výluky NHL do Čech i se svou manželkou v podání Taťány Kuchařové, která chce čas trávený doma využít k tomu, aby si našla „normální práci“.  „Často se mi zdá, že žánr romantické komedie podceňujeme jako cosi povrchního a hloupého. A přitom je tak užitečné umět vyprávět o překonávání slabin a předsudků, které si v sobě nosíme a které nám brání žít šťastněji, svobodně a nesobecky,“ říká kreativní producent filmu Michal Reitler. „Natáčení pro mě bylo trochu schizofrenní. Svůj život mám totiž rozdělený na část hokejovou a filmovou. A najednou se to spojilo,“ popisuje svoji roli Jiří Mádl a k natáčení s Taťánou Kuchařovou dodává: „Byla zdravě nervózní a myslím, že její výkon bude příjemným překvapením.“

V televizní premiéře se během svátků objeví na ČT1 i dva koprodukční snímky. Fair Play, ve kterém Andrea Sedláčková sleduje osud mladičké sprinterky Anny (Judit Bárdos) v prostředí vrcholového sportu osmdesátých let, a originální příběh Alice Nellis Andělé všedního dne, kde pomyslné andělské perutě nosí Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Eliška Křenková a Vladimír Javorský, kteří se snaží provést

své lidské svěřence nejtěžším dnem jejich života.

Vedle novinek přinese Česká televize o Vánocích na obrazovku i filmovou klasiku. Ve vysílání se tak objeví oscarové snímky, jako je Králova řeč nebo Nedotknutelní, série nejoblíbenějších filmů s Charliem Chaplinem, Peterem Sellersem nebo Jeanem-Paulem Belmondem, ale i české tituly náležející do zlatého fondu naší kinematografie, Adéla ještě nevečeřela, Pelíšky, Tajemství hradu v Karpatech, Občanský průkaz a další.

Vánoční turné napříč všemi hudebními žánry na ČT art

Magdalena Kožená, Andrea Bocelli, Renée Flemingová i Pink. Koncerty mnoha žánrů čekají diváky ČT art o letošních vánočních svátcích. A nejen ony, kulturní stanice České televize nabídne od 18. prosince vysílací schéma čítající dvacítku premiérových pořadů i několik přímých přenosů svátečních hudebních vystoupení z Česka i ze zahraničí.

Už od pátku 18. prosince do první lednové soboty nabídne ČT art svým divákům každý den alespoň jeden koncert, většinu v premiéře. Vánoční koncertní sérii zahájí britská zpěvačka Jessie J., naváže mezzosopranistka Magdalena Kožená, v neděli 27. prosince pak fenomenální Renée Flemingová v opeře Lucrezia Borgia a hned den poté, v novém multimediálním představení Vivaldianno, Michal Dvořák a houslista Jaroslav Svěcený. Premiérou bude i galakoncert Berlínské filharmonie a hvězdného klavíristy Lang Langa či silvestrovský program Sinatrology věnovaný stému výročí narození Franka Sinatry. Sváteční vánoční program završí španělské rytmy Gershwinovy Kubánské předehry v podání České filharmonie a za doprovodu černohorského kytaristy Miloše Karadagliće při Novoročním koncertu z Dvořákovy síně Rudolfina.

„Štědrým večerem diváky již tradičně na Artu provede Vánoční koncert z Valdštejnského paláce. Vstup do nového roku pak zpříjemní přímý přenos Novoročního koncertu České filharmonie,“ avizuje výkonný ředitel programu ČT art Tomáš Motl.

Nejen na hudební um, ale také do soukromí a zákulisí života hvězd klasické  i populární hudby nahlédnou připravené dokumenty. K výročí sta let od narození šansoniérky Édith Piaf odvysílá Art v sobotu 19. prosince snímek s dosud nezveřejněnými materiály ze života této ikonické zpěvačky. Pět dekád interpretačního mistrovství italského tenora pak zmapuje dokument Pavarotti – hlas pro věčnost a na současnou osobnost populární hudby Alecie Beth Mooreové vystupující pod pseudonymem Pink nahlédne stejnojmenný americký dokument. Ten doplní i záznam jejího koncertu z australského Melbourne.

„Vysílací schéma vánočních svátků nabídne řadu kulturních zážitků určených spíše náročnějším divákům, ale i potřebné odlehčení. Například v podobě televizní premiéry komedie Parádně pokecal, akrobatické show Cirque du Soleil nebo povídání Marka Ebena s Richardem Gerem,“ doplňuje nabídku Tomáš Motl.