Centrum sociálních služeb Tloskov oslavilo 60 let své existence skvělými koncerty Tata Bojs, Horkýže Slíže i Anety Langerové na vyprodaném festivalu

4. červen 2019, 11:46
Centrum sociálních služeb Tloskov oslavilo 60 let své existence skvělými koncerty Tata Bojs, Horkýže Slíže i Anety Langerové na vyprodaném festivalu

Hudebním festivalem oslavilo 1. června 2019 Centrum sociálních služeb Tloskov 60 let od svého vzniku.

Oslava kulatého výročí připomněla dlouhou tradici služeb, které toto centrum poskytuje lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Na festivalu vystoupili například Ivan Hlas & Norbi Kovács, Aneta Langerová, Pipes and Pints, Horkýže Slíže, Tata Bojs, Keks nebo skupina Kašpárek v rohlíku. 

Všechny zmíněné interprety spojuje jedno, každý z nich vystoupil v hudebním klubu, který CSS Tloskov vytvořilo v rámci svého areálu, a úspěšně jej provozuje pro své klienty již několik let. Během fungování tohoto klubu zde vystoupilo již několik desítek interpretů, kteří se sem rádi vrací, aby zažili unikátní a bezprostřední atmosféru, kterou klienti na jejich hudbu reagují. Tata Bojs, Keks, Ivan Hlas & Norbi Kovács, Aneta Langerová, Pipes and Pints i Horkýže Slíže se rozhodli zároveň podpořit první ročník Tloskov Festu a odehráli návštěvníkům i klientům centra skvělé koncerty s neopakovatelnou atmosférou. “Moc děkujeme všem, kdo jste s námi včera přišli oslavit 60 let CSS Tloskov na Tloskov Fest. Bylo vás více jak 3000, což bylo lehce nad plánovanou kapacitu. Máme z toho velikou radost. Toto byla pravá inkluze v praxi.” Děkuje po akci ředitel Centra sociálních služeb Tloskov Matěj Lipský.

Myšlenka oslavit jubileum hudebním festivalem vznikla v návaznosti na komunitní muzikoterapii, kterou při práci s klienty úspěšně využívají v Centru sociálních služeb Tloskov už několik let. „Celá akce měla důležitý společenský přesah v tom, že se potkali návštěvníci s klienty, strávili společný čas a bavili se spolu. Hudba je jednotný jazyk, tím se baví všichni dohromady,“ říká Matěj Lipský a dodává: „Děláme spoustu podobných akcí i během roku, takže víme, že to funguje.“ Před pěti lety tady zahájilo vysílání unikátní internetové Rádio Tloskov, kde jsou moderátory rozhovorů, písniček a pořadů lidé s mentálním a kombinovaným postižením. Rádio přináší rozhovory s osobnostmi z oblasti kultury, hudební bloky s oblíbenými interprety klientů, krátké reportáže z akcí a písničky na přání. Úspěch slaví i už zmíněný zdejší hudební klub a tloskovská kapela Kabrňáci, která vydala i vlastní album.

Centrum sociálních služeb Tloskov je státní příspěvkovou organizací zřizovanou Ministerstvem práce a sociálních věcí. Poskytuje služby pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením: ranou péči, odlehčovací službu, denní stacionář, sociální pobytovou rehabilitaci, chráněné bydlení a domov pro osoby se zdravotním postižením. Festival se uskutečnil pod patronátem Jany Maláčové - ministryně práce a sociálních věcí.