Čechov na Jaltě (kde ho poctí svou návštěvou samo Moskevské umělecké divadlo)

14. listopad 2014, 10:19
Čechov na Jaltě (kde ho poctí svou návštěvou samo Moskevské umělecké divadlo)

Víkendová party na chatě o dvou dějstvích.

Divadlo DISK uvede 21. listopadu 2014 třetí absolventskou inscenaci 4. ročníku oboru herectví a 5. ročníku dramaturgie katedry činoherního divadla DAMU. Hostující režisér Ivo Kristián Kubák připravuje pražskou premiéru komedie pro divadelní laiky i fajnšmekry, která zachycuje největší osobnosti moderního ruského divadla, jak je (ne)znáte, a odhaluje, co všechno se stane, když nejvýznamnější divadelní instituce dvacátého století potřebuje z Antona Pavloviče Čechova vymámit text Tří sester, aby přežila alespoň jednu další sezónu. Stanislavskij, smělý, neohrožený člověk – experimentátor, ale především nafoukaný, zabedněný páv, Maxim Gorkij s Ivanem Buninem bezuzdně si dobírající všechny kolem sebe a Čechov nejen bez kravaty, ale občas i v korzetu.

Čechov na Jaltě byl v České republice uveden pouze dvakrát a v Praze tomu bude vůbec poprvé. I přesto, že se zdá být americká komedie českými divadly spíše přehlížena, pro absolventskou inscenaci do DISKu je přímo ideálním materiálem. Vždyť kde jinde by měla rezonovat, když ne v budově divadelní fakulty, kde jména hlavních postav zaznívají denně v učebnách a přednáškovém sále,“ uvádí dramaturgyně Sylvie Rubenová.

„Hra se sice odehrává v roce 1900, ale to nám nebrání si ruské divadelní modly trochu zpřítomnit, ironizovat, vysmívat se jejich malostem a pocitům méně- čí vícecennosti. Koneckonců i Olga Knipperová byla jen žádoucí a žárlivá žena a Němirovič-Dančenko chlípný proutník,“ dodává režisér inscenace Ivo Kristián Kubák, umělecký šéf souboru Tygr v tísni a iniciátor nově vzniklého pražského kulturního prostoru VILA Štvanice.

Čechov na Jaltě je vpravdě čechovovskou, intelektuální persifláží na pozadí historické fikce z divadelního prostředí. Prostřednictvím hořkého konverzačního humoru a nečekaných situací nahlíží velikány dějin moderního divadla s ironicky osvěžujícím odstupem a zároveň dramaturgicky doplňuje a odlehčuje zatím spíše závažně laděnou sezónu 2014/2015 (s muzikálem Kabaret z prostředí nacistického Německa a Mayenburgovým Mučedníkem řešícím otázku náboženství a fanatismu).

Informace o inscenaci

Premiéra: 21. listopadu 2014 v 19:30 v divadle DISK

Nejbližší reprízy:  23., 27. a  30. 11. 2014 v 19:30

Vstupenky jsou k dostání buď online na www.divadlodisk.cz, nebo v pokladně divadla (ve všední dny od 16:00 do 19:30., o víkendu vždy hodinu před představením).

Vstupné je 120,- Kč a 80,- Kč pro studenty.

Inscenační tým

Překlad: Ota Ornest
Režie: Ivo Kristián Kubák
Asistentka režie: Lucie Křápková
Dramaturgie: Sylvie Rubenová
Scénografie: Lenka Hotmarová
Kostýmy: Lenka Kristiánová
Hudba: Jan Hovorka
Produkce: Jiří Kunc, Václav Hodonický a Zuzana Rainová

Hrají studenti 4. ročníku herectví činoherního divadla:

Anton Pavlovič Čechov //Jacob Erftemeijer
Konstantin Sergejevič Stanislavskij // Petr Šmíd
Maxim Gorkij //
Richard Müller
Ivan Alexejevič Bunin //Jakub Koudela
Vladimír Němirovič-Dančenko //William Valerián
Lužskij //Tomáš Havlínek
Moskvin // Matyáš Řezníček*
Máša Čechovová //Sandra Černodrinská
Olga Leonardovna Knipperová //Andrea Daňková
Lilina Stanislavská //Annette Nesvadbová
Fjokla //Marta Dancingerová
Igor // Jan Hovorka j.h.

*) student 3. roč. herectví KČD

Pedagogické vedení ročníku:   
doc. Milan Schejbal, Mgr. Michal Pavlata, MgA. Miroslava Pleštilová, Mgr. Alena Hesounová-Livorová, MgA. Michal Lázňovský, prof. Jan Dušek, prof. Jana Zbořilová