Čech Tomáš Lesser rytířem Řádu umění a literatury

26. únor 2020, 13:11
Čech Tomáš Lesser rytířem Řádu umění a literatury

Vysoké francouzské státní vyznamenání převzal z rukou ministra kultury Francka Riestera

Rytec Tomáš Lesser z karlovarského Moseru se 25. února 2020 stal rytířem Řádu umění a literatury. Vysoké francouzské vyznamenání z rukou ministra kultury Francka Riestera obdrželo v Paříži společně s ním dalších devět umělců, mimo jiné například François Demachy, parfémář značky Christian Dior, Anne-Marie Legrand, kostýmní návrhářka Národní pařížské opery, Thi Thu Nguyen, designérka koženého zboží Louis Vuitton nebo Christine Maquel, která navrhuje kožené výrobky značky Hermès.

„Je mi ohromnou ctí, že se mé práci dostalo takového uznání,“ komentoval vyznamenání Tomáš Lesser. „Je to ocenění nejen pro mě, ale také pro Vladimíra Skálu, od kterého se celý život učím, a pro celou sklárnu Moser. Bez zázemí v Karlových Varech bych se nemohl ryteckému řemeslu celý život věnovat a dostat se až sem.“

Tomáš Lesser se po studiu na Střední uměleckoprůmyslové škole v Kamenickém Šenově stal rytcem ve společnosti Moser a působí zde dodnes. Je známý po celém světě vlastním osobitým rukopisem, ve kterém uplatňuje smysl pro figurální tvorbu a až sochařský cit pro detail. Tvoří díla, která vynikají živostí a unikátní atmosférou děje. Pro Moser vytvořil množství prací vesměs s figurálními výjevy nebo motivy fauny. Rytířský řád pak získal mimo jiné za své vlastní autorské zpracování rytiny Páv na původní secesní vázu.

Česko tak má dalšího rytíře Řádu umění a literatury. V minulosti vyznamenání udělované za významný příspěvek k obohacení francouzského kulturního dědictví získali například Jiří Menzel, Jan Saudek, Eva Zaoralová, Hana Hegerová, Magdalena Kožená nebo Adolf Born. Komandérem, tedy držitelem nejvyššího stupně tohoto vyznamenání, je Václav Havel.

Deset významných osobností uměleckého řemesla z Francie, ale i dalších států Evropy, na vyznamenání navrhlo sdružení Comité Colbert. To zastupuje od roku 1954 důležité francouzské, a v posledních letech také výjimečné evropské výrobce luxusního zboží. Od roku 2011 je členem Comité Colbert také společnost Moser. Francouzský ministr kultury Franck Riester vyznamenání komentoval slovy: „Ministerstvo kultury Francouzské republiky oceňuje umělecké řemeslníky, muže i ženy výjimečného umu sdružené v Comité Colbert už od roku 2006. I letos jsem velice poctěn, že mohu dekorovat další z nich a vyzdvihnout tak jejich neocenitelný příspěvek k propagaci kulturního dědictví. Toto uznání také zdůrazňuje jejich zásadní roli při předávání zkušeností dalším generacím.“

Foto: © Moser, © Jan Zátorský