Bývalá pošta v Příčné ulici se promění v kulturně vzdělávací prostor Ex Post

28. srpen 2015, 12:22
Bývalá pošta v Příčné ulici se promění v kulturně vzdělávací prostor Ex Post

Umělec Prokop Bartoníček otevírá nový kulturní a vzdělávací prostor Ex Post. Oficiální zahájení provozu odstartuje v úterý 1. září  v 19 hodin vernisáží výstavy Jakuba Roztočila XYT. V části prostor Ex Post bude od září sídlit také Trafo galerie kolektivu Trafačka, který na přelomu roku po osmi letech ukončil své působení v dnes již legendární vysočanské hale. Ex Post v následujících měsících nabídne kromě výstav také vzdělávací akce pro odborníky z oblasti designu, umění a kultury.

 Po několikaměsíční rekonstrukci se v Příčné ulici č. 1 znovu otevírá pobočka pošty – tentokrát však utichnou razítka a prostor bude patřit umění. Ex Post navazuje na činnost showroomu 22presents v Mlynářské ulici, kde se od roku 2009 představovaly projekty z pole experimentálního designu. „Více než rok jsem usiloval o pronájem těchto prostor se záměrem vytvořit kulturní a vzdělávací centrum v části Prahy, která je mi velmi blízka – bydlím ve stejném bloku už bezmála 33 let. Podobné umělecky zaměřené centrum nikde v okolí neexistuje, a proto jsem rád, že se mi podařilo ve spolupráci s městkou částí Prahy 1 prostor uzpůsobit tomuto účelu,“ říká iniciátor projektu výtvarník Prokop Bartoníček ze studia pebe/lab, které v prostoru Ex Post sídlí.

Oficiální zahájení provozu odstartuje v úterý 1. září v 19 hodin vernisáží výstavy XYT Jakuba Roztočila propojující malbu a kinetické umění. Roztočil se vydává k experimentu s fyzickým pohybem vlastních strojů (x, y) v daném čase (t). Jedná o postupně nanášené vrstvy barev na rotující plátna vlastnoručně sestrojeným mechanismem. K vidění bude několik obrazů velkých rozměrů, ale i samotný mechanismus, který po dobu trvání výstavy za přítomnosti autora vytvoří nové dílo.

Vernisáží výstavy Forever! a křtem katalogu Jiřího Petrboka zahájí 11. září svůj provoz v prostoru Ex Post také Trafo galerie kolektivu Trafačka. Po osmiletém působení v bývalé vysočanské trafostanici a krátké výstavní pauze bude nově fungovat přímo v centru města. „Nová kapitola Trafo galerie se rodí v neobvykle příznivých a přátelských podmínkách. Zůstáváme věrni svému původnímu názvu a ambicím, stejně tak i okruhu blízkých umělců. Budeme nadále reprezentovat a zastupovat silné talentované osobnosti nejen z generace svých zakladatelů, a to jak z Čech, tak i ze zahraničí,“ uvádí ředitelka Trafo galerie Blanka Čermáková.

Činnost prostoru Ex Post se kromě již zmíněných výstavních aktivit zaměří také na vzdělávací programy, přednášky, semináře a odborná fóra. Přednášková činnost byla zahájena ještě před oficiálním otevřením již v květnu 2015, a to seminářem z oblasti digitálních umění a kinetického a světelného designu. Na podzim letošního roku proběhne například workshop „Slaboproud pro zvláštní školu a umělce“, přednášky o marketingu sdružení Markething.cz studentů FSV UK či kurz PR a komunikace pro kulturní projekty od agentury PIARISTI. „Plánujeme také předvánoční pop-up prodejní výstavu – od módy přes šperk až po grafiku a ilustrace. A kromě jiného bychom rádi v Ex Post pomáhali projektům podporujícím rozvoj blízkého okolí,“ dodává Bartoníček. Více informací o programu najdete na webových stránkách www.expost.space