Brikety jsou vhodné na ekologické a levné vytápění domácnosti

23. červen 2021, 23:27
Brikety jsou vhodné na ekologické a levné vytápění domácnosti

Pokud topíte přes zimu v kamnech nebo krbech, jistě jste už narazili na brikety různých tvarů, velikostí a cenových rozpětí. Které z nich jsou ale nejvhodnější pro levné vytápění domácnosti?

S nápadem na výrobu briket jako takových přišel v roce 1897 Ellsworth Zwoyer. Jeho nápad, na který získal patent, se po světě rychle rozšířil po první světové válce. Příležitosti v tomto novém a rozvíjejícím se podnikatelském odvětví využili i Henry Ford a Thomas Alva Edison, když společné vyvinuli brikety jen z pilin a dalšího odpadu z automobilky Henryho Forda.

Nicméně od té doby už technologie poněkud pokročila, a tak kvalitní brikety mají trochu jiné složení než za éry pana Forda a Edisona. Základem kvalitních briket jsou čisté piliny a hobliny ze dřeva. Tyto dřevní zbytky z provozu pily jsou odpadním materiálem při zpracování dřeva, díky čemuž jsou brikety jedním z nejlevnějších způsobů topení.

Aby mohly brikety vůbec vzniknout, je třeba je řádně usušit. Projdou tzv. bubnovou sušárnou, kterou si můžete představit jako velký a dlouhý buben pračky. V něm piliny a hobliny projdou sušícím procesem, ve kterém se z nich vytáhne téměř veškerá vlhkost, až na pár zbylých procent.

Následně je potřeba je slisovat do tvaru, ve kterém už půjdou k zákazníkovi. A právě podle typu lisování už můžete zjistit, jak budou vaše brikety v kamnech reagovat. Pokud si koupíte malé brikety ve tvaru puku, byly nejspíše vyráběny u menšího výrobce na poloautomatickém lisu. Tyto brikety se často drolí, rychle hoří a pokud budou skladovány i v jen trochu vlhkém prostředí, zbydou vám z nich za chvíli jen piliny.

Druhým typem briket jsou tzv. cihly. Ty už musely projít profesionálním lisovacím procesem, takže dobře drží svůj tvar a nereagují na vzdušnou vlhkost. Jejich drobná nevýhoda je, že pokud nemají dostatečný přívod vzduchu, raději doutnají, než hoří.

Pokud vám jde o dlouhou dobu hoření, vysokou výhřevnost spojenou s tím, že nemusíte delší dobu přikládat, sáhněte po válcových briketách, které jsou po obvodu zatavené, takže po rozhoření jen přiškrtíte či zavřete přívod vzduchu a můžete si užívat teplo několik hodin. Tyto brikety mají stejné benefity jako kdybyste topili opravdu tvrdým dřevem, a to jen za zlomek jeho ceny. Nicméně technologie, která takové brikety zpracovává už je velmi profesionální a u místních výrobců ji opravdu nenajdete.

Můžete také narazit na dělení tzv. nočních a denních briket. Noční brikety mají obvykle velmi tmavou, až skoro černou barvu. Pokud jimi přiložíte před spaním, nebudete muset v noci vstávat, aby oheň nevyhasl. Naopak, brikety budou žhnout až do rána a vy po probuzení najdete krásné žhavé uhlíky, díky kterým se ráno oheň pohodlně rozhoří.

Ať už si ale zvolíte jakýkoli typ briket, některé vlastnosti mají stejné. V první řadě jsou skladnější než dřevo. Prodávají se v malých 10Kg balíčcích a výrobce vám je obvykle doveze až domů, na paletě. Odpadne vám tedy řezání dříví, štípání a jeho následné rovnání do dřevníku, aby dřevo vyschlo. Tady už je za vás práce hotová.

Největším benefitem briket je ale jejich cena. I ty nejkvalitnější brikety mají cenu kolem 5 Kč za kg, přičemž ale naprosto jistě víte, že všechno, co koupíte také stopíte. Ekologicky, čistě, bez námahy.