Botanická zahrada Praha vydala novou knihu - Stínomilné trvalky - dárek k Vánocům na poslední chvíli

4. prosinec 2021, 23:53
Botanická zahrada Praha vydala novou knihu - Stínomilné trvalky - dárek k Vánocům na poslední chvíli

Botanická zahrada hl. m. Prahy uvádí tento týden do prodeje knihu Stínomilné trvalky. Autory jsou kurátoři Iveta Bulánková a Petr Hanzelka. Stínomilné trvalky neboli hajničky nebo hajní rostliny jsou významnou součástí venkovních sbírek trojské botanické zahrady. Kniha volně navazuje na publikaci Záhonové trvalky vydanou v roce 2018. Knihu, stejně jako další produkty a vánoční dárky, je možné zakoupit na eshopu botanické zahrady. Její cena je 349,- Kč.

„Trvalky patří mezi oblíbené stálice zahrad a samozřejmě i naší botanické zahrady. Návštěvníci se mohou setkat s jejich zástupci prakticky ve všech částech venkovních expozic, ať už se jedná o klasické záhonové trvalky, o hajničky a nebo o trvalky, které pro naše území nejsou příliš typické. Tyto rostliny jsou významnou součástí našich venkovních sbírek, a to také díky našim kurátorům – Ivetě Bulánkové a Petru Hanzelkovi, kteří jim věnují velkou péči a tyto sbírky stále obohacují. Nová kniha seznamuje čtenáře nejen s rostlinami v našich sbírkách, ale také s jejich pěstováním, uplatněním v zahradách a péčí o ně,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Na 2000 druhů hajních rostlin v Troji

Návštěvníci botanické zahrady v Troji naleznou stínomilné trvalky v lesních expozicích v Horní zahradě, která se rozkládá za vstupem ze sídliště Bohnice, ale i v ostatních trvalkových výsadbách a geografických expozicích, které představují flóru z různých koutů  světa. V současnosti botanická zahrada pěstuje na 2000 druhů a odrůd hajniček. K nejrozsáhlejším kolekcím patří sbírka čemeřic, škornic, bohyšek, sasanek, plicníků či liliovek. S hajními rostlinami se zájemci mohou seznámit i v zimě, jsou totiž mezi nimi i stálezelené trvalky jako již zmiňované čemeřice a dále bergénie nebo dlužichy.

Vánoční dárky z botanické zahrady

Kromě horké knižní novinky, připravila Botanická zahrada hl. m. Prahy i v letošním roce pro své fanoušky originální vánoční dárky. Radost jistě udělá zážitek v podobě dárkové vstupenky do botanické zahrady nebo poukazu na návštěvu vinného sklepa na vinici sv. Kláry a další dárky. Vánoční dárky lze nakupovat a objednávat na e-shopu botanické zahrady. Objednané dárky je možné si nechat zaslat poštou, případně vyzvednout v botanické zahradě.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube).

Novinky a další informace najdete také na www.botanicka.cz