Bolek Polívka a Milan Lasica se opět setkají na jevišti. Tentokrát jako dva herečtí bardi v inscenaci Klíště

7. květen 2019, 14:06

Dva staří herci, oba dávní přátelé, se setkávají v klubu divadla, v němž každý z nich pracuje na roli v jiné inscenaci… Společně zjišťují, že jejich setkání by bylo radostnější, kdyby nebylo nepříjemných vzpomínek, výčitek a sebestřednosti.

Takový je hlavní půdorys nové autorské inscenace Bolka Polívky Klíště, která se stane v pátek 10. května poslední premiérou 26. sezony Divadla Bolka Polívky a v níž se opět na jevišti sejde s MIlanem Lasicou. Ve vedlejších rolích se objeví Petr Halberstadt, Kamila Valůšková nebo Gabriela Štefanová a Milan Sedláček.

Ve středu 8. května proběhne v Brně veřejná generálka, o den později předpremiéra.  Pražská premiéra je plánována na 17. září 2019 v divadle Studio DVA.

Scénografickým předobrazem pro divadelní klub, který je dějištěm hry, se stal legendární bar DBP Poslední leč. Výmluvný je také podtitul hry: Život je divadlo, ve kterém každý touží po jiné roli. Zatímco herec v podání Milana Lasici má za sebou velmi úspěšnou kariéru, jeho kolega ztvárněný Bolkem Polívkou byl obsazován spíše do menších rolí.  Rozhovor v divadelním klubu se tedy neobejde bez výčitek. Otázkou, jež se celým příběhem prolíná, je, zda tito dva staří kohouti žijí podzim života, nebo jaro smrti.

Klíště

Premiéra: 10. května 2019

Anotace: Dva staří přátelé se setkávají v divadelním klubu. Na obou scénách probíhají kostýmové zkoušky a fotografování postav. Dlouho se neviděli. Oba jsou postarší, vypelichaní, bývalí kohouti. Nevíme, zda tito dva žijí podzim života, nebo jaro smrti. Důležité role hrají také barman, ožívající socha Komtura a dívka Leona. Ti dva si na ní poměřují své svůdcovské schopnosti. Spíše ze zvyku. V divadelním klubu je zakázáno pít alkohol i kouřit. Žilo se, už se nežije. A zdá se, že žít se nebude. Smutné. Komické.

Autor, režie: Bolek Polívka

Hrají: Bolek Polívka, Milan Lasica, Petr Halberstadt, Kamila Valůšková / Gabriela Štefanová, Milan Sedláček

Scénografie: Jaroslav Milfajt

Kostýmy: Tomáš Kypta

Hudba: David Rotter

Nejbližší reprízy: 12., 13., 17., 18., 21., 22. května, 6. a 7. června

Vstupenky: https://divadlobolkapolivky.cz/predstaveni/kliste/