Blíží se pražský koncert Gregoryho Portera. Mezi hudebníky bude i český jazzový varhaník Ondřej Pivec

19. leden 2018, 20:56
Blíží se pražský koncert Gregoryho Portera. Mezi hudebníky bude i český jazzový varhaník Ondřej Pivec

Dvojnásobný držitel Grammy, americký zpěvák Gregory Porter bude v pražském Foru Karlín koncertovat 23. dubna 2018. V jeho doprovodné kapele bude mít své místo i český jazzový klávesista a hráč na Hammondovy varhany Ondřej Pivec. Brněnský rodák, v Čechách známý z jazzové formace Organic Quartet, odešel před devíti lety do New Yorku, kde se mu jako jednomu z mála „bílých Evropanů“ podařilo proniknout na gospelovou scénu v Harlemu a Brooklynu a dodnes doprovází nedělní bohoslužby v černošském baptistickém kostele.

Přestože Ondřej Pivec už od svých 25 let žije a působí v USA, začala jeho spolupráce s Gregory Porterem v roce 2013 v Čechách, když se setkali na pódiu Paláce Žofín v rámci festivalu Struny podzimu. Následovala řada náhod, které Ondřeje Pivce dovedly až k hudební ceně Grammy za podíl na Porterově albu Take Me To The Alley v roce 2017. Na albu Ondřej rozeznívá své Hammondovy varhany ve třech skladbách. Díky úspěšné spolupráci na nahrávce tohoto alba se Ondřej Pivec stal i členem rozšířené koncertní sestavy kapely Gregoryho Portera a absolvoval s ním koncertní turné po Britských ostrovech. Společně stanuli na pódiu vyprodané Royal Albert Hall v Londýně i na světoznámém festivalu Glastonbury, hráli také v pořadu klavíristy Joolse Hollanda v hlavním vysílacím čase na BBC. V této takzvané rozšířené sestavě odehraje Gregory Porter i letošní pražský koncert 23. dubna 2018 ve Foru Karlín v Praze, který bude jeho jedinou koncertní zastávkou v České republice a kam dorazí rovnou z dvojkoncertu v londýnské Royal Albert Hall pro více než 10 tisíc diváků.

Gregory Porter se vydal na celosvětové turné hned po vydání svého nového alba Nat King Cole & Me, které vyšlo v říjnu roku 2017. V Čechách bude hrát již po čtvrté. Koncert se bude konat v rámci festivalu True Music. Vstupenky jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketpro.

Svým výrazným a přitom neuvěřitelně hebkým barytonovým hlasem si Gregory Porter za krátkou dobu podmanil celý svět. Jeho hudba je směsí jazzu, funku, soulu, R&B, gospelu
i popu. Jeho čtyři vydaná alba byla odměněna pozvánkou na udílení cen Grammy. První dvě desky (Water a Be Good) získaly nominaci, třetí a čtvrté album (Liquid Spirit a Take Me to the Alley) už mu přinesly zlatý gramofonek. Nejnovější album Gregoryho Portera (Nat King Cole & Me) je poctou jeho idolu, legendárnímu zpěvákovi, pianistovi a skladateli.