Ben Cristovao dělá svůj koncert v O2 areně jinak. S větším ohledem vůči uhlíkové stopě akce

27. září 2022, 9:58
Ben Cristovao dělá svůj koncert v O2 areně jinak. S větším ohledem vůči uhlíkové stopě akce

Ben Cristovao vystoupí v sobotu 1. října 2022 opět v pražské O2 areně. Výpravná show a skvělý zážitek z koncertu nebude to jediné, na co se produkce akce zaměřuje. Důležitým hlediskem je i uhlíková stopa, kterou po sobě koncert zanechá. 

Možnost pořízení zálohovaných kelímků, veganská alternativa běžného fast food občerstvení, doprava na koncert zdarma prostřednictvím sharingových kol i upcyklovaný merchandise. To jsou hlavní body, na které se bude produkce koncertu zaměřovat a kterými chce snížit dopad na životní prostředí. Pro výše uvedené aktivity se navíc spojila s mezinárodní organizací Music Declares, jež sdružuje umělce, profesionály z hudebního průmyslu a organizace, které nabádá k apelu na fanoušky a návštěvníky hudebních akcí. Její hlavní motto je všeříkající: “No music on a dead planet”. Organizace Music Declares má mezi svými podporovateli umělce jako Briana Eno, Thoma Yorka z Radiohead, Everything Everything, The 1975 a mnoho dalších. Jejich výzvu podepsalo celkem přes 6402 umělců, organizací a jednotlivců. 

Ben Cristovao za sebe říká: „Do O2 areny dorazí téměř 15 000 lidí, který zajímá to, co dělám. Věřím, že má obrovský smysl dát jim ochutnat rostlinné jídlo, který alternuje jejich oblíbený fast foodový chuťovky. Nabídnout jim jinou alternativu přepravy a celkově se naladit na to, jak bych si přál žít i já.“

 U Bena je snaha měnit zavedené přístupy dlouhodobá, proto ani pokus uplatnit tyhle principy do velké akce, jakou je O2 arena, není žádným překvapením. Nápad uspořádat druhý koncert v O2 areně v tomto duchu vznikl společně s Benovou agenturou a managementem Championship Music už před dvěma lety. Tehdy ještě při plánování původního termínu koncertu.

„Zaměřili jsme se na dvě roviny přístupu. V tom prvním chceme reálně posunout indoor eventing v České republice. Zmapovat oblasti, které jsou dostupné a které se dají dělat šetrněji k životnímu prostředí a v té druhé bez mentorování nabádat návštěvníky k tomu, aby změnili svoje spotřební chování a přispěli tím ke snížení svojí uhlíkové stopy,” dodává ke konceptu produkce Lukáš Rychtařík za Championship Music.  

Součástí aktivit je i propojení s partnerem O2 Česká republika, jejímž ambasadorem je Ben Cristovao už třetím rokem. Každý návštěvník FB profilu O2 CZ si zde může nechat orientačně spočítat svoji uhlíkovou stopu.  Kvíz probíhá skrz komunikaci se zdejším chatbotem, který dokáže prostřednictvím odpovědí na jednoduché otázky odhadnout, jak na tom dotyčný uživatel zhruba je. Hodnocení probíhá na škále 1-5. “Chatbot je interaktivní nástroj pro mladé lidi, kteří sice všude slyší “uhlíková stopa”, ale těžko si pod tím představí něco konkrétního, “ dodává Matouš Sudík za O2. Všichni účastníci kvízu se navíc mohou přihlásit také do soutěže o vstupenky na Benův sobotní koncert.

Poslední koncert Bena Cristovao v O2 areně proběhl v roce 2019. Pomyslně shrnoval jeho desetiletou hudební kariéru. Nadcházející vystoupení v hale přichází po vydání dvou alb. V plánu je zapojení celé řady hostů a představení Bena jako důležitého člena české a slovenské hudební scény, který se dlouhodobě nebojí přistupovat k věcem jinak než ostatní.