B L Í Z K O: oceňovaný film režiséra Lukase Dhonta vstoupí do kin 5. 1. 2023

3. leden 2023, 13:20
B L Í Z K O:  oceňovaný film režiséra Lukase Dhonta vstoupí do kin 5. 1. 2023

To, co nás spojuje, nás někdy může nevratně rozdělit. Emotivní portrét jednoho výjimečného pouta…

Festivalový hit, křehký, ale silný film o přátelství a různých podobách lásky, BLÍZKO režiséra Lukase Dhonta, získal na letošním 75. festivalu v Cannes Velkou cenu poroty - Grand Prix.
Dojemný film plný emocí vzbudil hned po své premiéře v soutěži nadšené ohlasy. Snímek doslova zlomil srdce diváků i kritiků, kteří o něm píší jako o „něžném heartbreaku“ (The Hollywood Reporter), „jednom z nejsilnějších filmů v Cannes“ (Deadline), „tiše zdrcujícím“
(Screen Daily) a „hluboce procítěném snímku“ (Variety). Snímek byl také nominován na 5 Evropských filmových cen (nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší scénář a nejlepší herec v hlavní roli) a je také vyslancem Belgie do oscarového klání, stejně jako předchozí Dhontův
film Dívka. Nejnověji film získal nominaci na Zlatý Glóbus.
Drama Blízko vyniká civilností, uměřeností, neobvyklou empatií a fenomenálními hereckými výkony debutantů Edena Dambrineho a Gustava De Waele.

Léo a Rémi jsou si blízcí. Prožívají spolu chlapecká dobrodružství, sdílí spolu celý svět a skoro každý moment. Dostávají se ale do věku, kdy věcem začínáme dávat jména. Co mezi nimi vlastně je? Hluboké přátelství, nebo láska? Po bezstarostných prázdninách přicházejí školní dny a s nimi i všetečné otázky a ironické poznámky spolužáků. Rémi si jich zdánlivě nevšímá, ale pro Lea znamenají stále víc pochyb. Touží zapadnout do klukovského kolektivu. Drobné ústupky se sčítají a jedinečná blízkost mizí. Dětství končí, dospělost do dříve bezstarostného světa obou kamarádů vtrhne neúprosně.


Slavnostní premiéra proběhne ve čtvrtek 5. ledna 2023 ve 20:30 v pražském kině OKO
Jako předfilm bude promítnut krátký film talentovaného režiséra Damiána Vondráška Rituály o dvou klucích – outsiderech, kteří se ocitnou na důležitém životním rozcestí.