Australský ročník Cirk-UFFu je tu

23. květen 2019, 16:39
Australský ročník Cirk-UFFu je tu

Letošní ročník trutnovského novocirkusového festivalu Cirk-UFF je zaměřen na australskou produkci a klade si za cíl rozvinout do budoucna spolupráci s touto, v daném žánru velmi vyspělou zemí.

Od protinožců přiváží hned dvě představení, a to veleúspěšné A Simple Space od světově proslulého souboru Gravity and Other Myths a vloni premiérovanou vtipnou a originální show pro děti Jelly or Jam, rovněž od „world-class“ akrobatů. Na festivalu, který probíhá od 29. května do 2. června, začne rovněž unikátní společný projekt předního australského a českého souboru, který vyvrcholí na Cirk-UFFu 2020. A konečně se chystá konference, jež má nastartovat veřejnou diskuzi na téma velmi rozvinuté australské novocirkusové práce s dětmi a o možnostech získat australské lektory a formy této výuky do Trutnova i do celé České republiky.

Cirk-UFF nese každoročně podtitul „Czech showcase“, prezentuje tedy to nejlepší, co v žánru vzniklo v Česku v posledním roce zahraničním promotérům. Takto festival pomohl již několika českým souborům k zajímavým zahraničním angažmá a tím je prospěšný celé české scéně v této oblasti. Již od prvního ročníku (2011) přiváží rovněž špičkové zahraniční soubory a v posledních letech se zaměřil právě na Austrálii. „Je to de facto již třetí rok, co spolupracujeme s Austrálií. Jejich scéna je z mého pohledu úžasná. Dříve to bylo především díky jejich dokonalé a též jedinečné akrobacii, ale poslední dobou mají jejich představení čím dál silnější uměleckou stránku, větší hloubku a jedinečnou pohlcující atmosféru,“ říká ředitel a zakladatel Cirk-UFFu Libor Kasík. Ten zároveň doplňuje, že podstatným momentem pro umělecký růst australské novocirkusové scény bylo představení Backbone, které soubor Gravity and Other Myths zkoušel právě v Uffu (trutnovském polyfunkčním divadle, jež je pořadatelem Cirk-UFFu) a před dvěma lety odehrál evropskou premiéru právě na Cirk-UFFu. „Vnímám, že od té doby i další jejich špičkové soubory pojímají cirkus trošku jinak, než jen neuvěřitelnou akrobacii a vtip. Teď je jich více a jejich shows vyzařují autenticitu a hloubku,“ hodnotí Kasík.

A právě to je důvodem, proč chce Cirk-UFF rozvinout s Austrálií trvalou spolupráci. „Vyspělé scény jsou samozřejmě třeba i ve Francii, Skandinávii či Kanadě. Jejich reprezentanty – a nejen jejich, samozřejmě budeme nadále rádi zvát. V Austrálii mají ale bezkonkurenční práci s dětmi. To se ani popsat nedá. A to je přesně to, co chybí naší scéně. Ta má sice vysokou uměleckou úroveň, ale akrobaty získává především z řad gymnastů. Navíc myslím, že máme s Australany v něčem podobný smysl pro humor, možná i mentalitu, takže jsem přesvědčen, že to je přesně to, co naše scéna potřebuje. Je to cesta pro mnohdy již respektovaný český nový cirkus do světové špičky,“ shrnuje Kasík. Konference s Australany proběhne v sobotu 1. června od 11 hodin.

Cirk-UFF startuje v trutnovském polyfunkčním divadle Uffo, v šapitó před ním, a i v trutnovských ulicích. Kompletní program, veškeré informace i možnost online nákupu vstupenek je na www.cirkuff.cz.