Americká fotografka Stephanie Sinclair se představí v rámci Romského týdne v Praze

13. listopad 2014, 16:29
Americká fotografka Stephanie Sinclair se představí v rámci Romského týdne v Praze

Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s Amnesty International uvádí výstavu s názvem "Jak ztratit další generaci", která představuje fotografie a příběhy romských mladých lidí, kteří zažalovali český stát u Evropského soudu pro lidská práva za to, že je poslal do zvláštních škol.

Rozsudek soudu v roce 2007 potvrdil, že romské děti čelí na českých školách diskriminaci. Účastníci kauzy jsou dnes již dospělí lidé a rodiče a snaží se zabránit tomu, aby jejich děti sdílely stejný osud. Velkoplošné fotografie známé americké fotografky Stephanie Sinclair můžete zhlédnout v rámci programu Romského týdne v hale Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy (Magdalény Rettigové 47/4, Praha 1) od 10. do 21. listopadu 2014. Vstup je zdarma.

Nadace OSF uvádí výstavu v rámci svého dlouhodobého programu, který řeší vyloučení znevýhodněných dětí z českého vzdělávacího systému. "Fotografie jsou plné emocí a i beze slov přesně popisují beznaděj, kterou zažívají Romové v České republice. Odpíráme-li dětem kvalitní vzdělání na základě jejich barvy pleti, determinujeme je tak vlastně k budoucímu neúspěchu na trhu práce, k nemožnosti získat adekvátní zaměstnání," říká Štěpán Drahokoupil z Nadace OSF.

Výstava je součástí 4. ročníku Romského týdne, který pořádá Pražská univerzitní skupina Amnesty International. I letos si 13. listopadu připomínáme kauzu D. H., ve které byla Česká republika odsouzena za diskriminaci romských dětí ve vzdělávání. Romský týden otevírá i další zajímavá témata a zároveň představuje romskou kulturu. Podrobný program naleznete na: www.ipusa.cz.