Aerofilms zahájí rok 2015 íránským upírským westernem Sama nocí tmou

17. prosinec 2014, 16:46
Aerofilms zahájí rok 2015 íránským upírským westernem Sama nocí tmou

Distribuční společnost Aerofilms vstoupí do nového roku s jedním z nejoriginálnějším filmů roku 2014 Sama nocí tmou (A Girl Walks Home Alone at Night, USA 2014).

Za vizuálně výrazným celovečerním debutem íránské režisérky Any Lily Amirpour stojí americká produkční společnost SpectreVision herce Elijaha Wooda a již od svého prvního uvedení na festivalu v Sundance film vzbuzuje nadšené ohlasy mezi diváky i kritiky. Například filmový server IndieWIRE snímek před pár dny označil za druhý nejlepší film roku 2014 (jako jedničku zvolil film Chlapectví) a o režisérce mluví jako „o nejhustší režisérce současnosti“. Po necelém měsíci v amerických kinech film momentálně boduje v kategorii indie filmů také v žebříčcích návštěvnosti v USA. Do českých kin film vstoupí krátce po Novém roce – 8. ledna 2015.

„Pokud si přejete, aby více filmů mělo ambivaletní, erotický nádech klasických alb Davida Bowieho, nebo pokud byste chtěli vědět, jak by vypadaly Jarmuschovy filmy, kdyby byl mladý, ženského pohlaví a Peršan, tak je tohle trefa do černého. Nebo alespoň pro mě byla. Zbožňuji tento film. Dojal mě a nadchnul mě způsobem, který jsem vůbec neočekával.“ (Andrew O'Hehir, Salon)

Je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu

Žánrový mash-up o imaginárním Zkaženém městě, domově dealerů, narkomanů a prostitutek, odráží režisérčinu zálibu v brakových filmových žánrech a kromě výrazné formální stránky se vyznačuje také promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury. „Postavy jsou inspirovány mými zamilovanými pop ikonami z doby od 50. až po 90. léta, jako jsou James Dean, Sophia Loren, Ninja z kapely Die Antwoord a samozřejmě postava Upírky a její bezmezné možnosti. Přála jsem si, aby byl film vizuálně i pocitově nadčasový a navíc jsem chtěla důkladně završit mýtickou a fantaskní atmosféru příběhu, a z toho důvodu jsem ho natočila černobíle na anamorfický formát – film díky tomu působí takřka kresleným dojmem a rázem se z něj stalo dílo mísící žánry,“ vysvětluje režisérka filmu Ana Lily Amirpour. Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou, což vystihuje paradoxní, leč výstižný podtitul filmu „íránský upírský western“. „Je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu,“ doplňuje režisérka.

SAMA NOCÍ TMOU

Po Zkaženém městě, domově pasáků, dealerů a prostitutek, se po nocích toulá mladá osamělá upírka a podle vlastních měřítek nastoluje pořádek. Až nečekané setkání s Perským Jamesem Deanem vytrhne Dívku z její osamělé a smutné rutiny. Mladý muž je totiž snad posledním obyvatelem tohoto města, který si uvědomuje rozdíl mezi dobrem a zlem. Vizuálně výrazný celovečerní debut íránské režisérky Any Lily Amirpour vznikl v americké produkci a vyniká působivou ponurou atmosférou, svérázným humorem i promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury. Mluví se o něm jako o prvním íránském upírském westernu a odráží režisérčinu zálibu v brakových žánrech. Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou. Slovy režisérky, je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu.

SAMA NOCÍ TMOU

Horror/Thriller/Romance, USA 2014, 99 min.
Režie: Ana Lily Amirpour
Scénář: Ana Lily Amirpour
Kamera: Lyle Vincent
Hrají: Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh, Mozhan Marnò, Dominic Rains, Rome Shadanloo, Milad Eghbali, Reza Sixo Safai a další...
Světová premiéra: 19. ledna 2014 (Filmový festival v Sundance)
Premiéra ČR: 8. ledna 2015

Distribuce ČR: Aerofilms, s.r.o.